Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Сегашното постановление за предлагане на местни стоки и продукти в търговските вериги няма да работи, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние предлагахме положението за българските стоки да бъде въведено със закон и конкретни мерки. Съмнявам се това постановление да сработи, то няма да даде резултат", Нинова пред „Нова тв“ по отношението на постановлението на Министерството на земеделието за предлагане на българско производство в големите вериги магазини у нас.

Според нея е нужно въвеждане на законодателство по въпроса, а не просто постановление на МС.

Още по темата

"Смятам, че този въпрос трябва да бъде трайно уреден, а не в рамките на кризата. Българските земеделци получават по-малко финансиране от европейските. Това трябва да се предоговори Българското земеделие има диспропорция - много голяма част зърнени култури се финансират за износ, а много малка част от финансирането отива за плодове, зеленчуци и месо. Държавната политика трябва да се насочи към тяхното финансиране", смята тя.

Тя посочи, че няма процентни изражения за площ, нито освобождаване от такси.

Лидерът на БСП призова да се види как държавите в Европа започват да облекчават мерките и да се мисли в посока прилагане на същите действия и в България.

„Имаме критики към това, че се създаде един административен хаос. Едно непостоянство, което създава напрежение в хората. Допълнително се създава напрежение поради административен хаос и напрежение", каза Нинова.

Според нея неразумните предложения трябва да се критикуват. Нинова заяви, че няма чуваемост, а от управляващата партия върви по принципен път, който следва от години и гласи, че "щом е предложено от опозицията, то е лошо".

"Ние предложихме за семействата, останали без работа, минимална заплата. Отхвърлиха го с много груб спор. Сега се приеха 375 лв. за тези семейства, което е твърде недостатъчно. Но щом е предложено от ГЕРБ, то се приема", заяви лидерът на БСП.

Нинова обясни, че поведението на БСП не е на обидени хора, а на такива, които държат на институциите. Според нея извънредното положение не може да бъде безконтролно. Тя разкри, че много хора я търсят, за да я попита с какво им помагат част от мерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase