Снимка: БГНЕС

Не увеличаваме печалбата си, опитваме се да пазим цените за потребителите. В това увериха представители на големите търговски вериги у нас.

Заради ограничителните мерки и призивите да си стоим у дома, те отчитат дни с над 60% намалял клиентопоток, като обичайно вече било той да е наполовина от този преди кризата.

Още по темата
Увеличаването на предлагането поддържа на практика цените най-ниски и пазарни за потребителя, така земеделският министър Десислава Танева отговори на въпроси на брифинг в МС ще има ли спекула.

Свободното договаряне и пазар са тези, които регулират цените, обясниха от веригите. Същевременно те не скриха, че в световен мащаб при намаленото производство и дефицит на определени стоки цената се вдига от самия производител. За пример беше даден джинджифилът от Китай.

Родните търговци се конкурират на пазара за тези стоки с останалите от другите страни, обясни Милена Драгийска от "Лидл".

Тя посочи, че и производители, и търговци у нас са разумни хора и се опитват да правят всичко в кризисната ситуация, така че да няма дефицит на стоки.

Всички видяхме кадри с други държави, в които рафтовете с дни бяха празни, ние не допуснахме това, каза тя.

За момента благодарение на "зелените" коридори и добрия диалог с лидерите на европейските държави, доставкие се осъществяват нормално.

По същия начин засега няма отказ от други държави на стоки на наши производители, обясни Драгийска и каза, че 36 са тези, които изнасят за европейски държави.

По отношение на постановлението на МС, Танева каза, че търговците имат свободата да решат като маркетингов подход как да предложат продуктите. Договарянето между производители и търговци също е свободно, министерството само може да улеснява комуникацията помежду им.

"Ясно е, че допълнителните усилия са съответни разходи, но в криза е така - губят всички. Всеки губи по малко, важното е, тези, коитоса най-неустойчиви, тяхната загуба да е такава, че да могат да продължат. В такива кризи най-богатите следва да загубят най-много, това е справедливото съотношение на щетите от която и да е криза, обясни министърът. Танева заяви, че не води война с никого, а единствено работи в условия на извънредно положение, които се променят ежедневно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase