Снимка: БГНЕС

Реакцията на търговските вериги е в стил "предизборна кампания", заяви земеделският министър Десислава Танева и допълни, че не е очаквала това. Тя посочи, че търговските вериги запазват постигнатото. Земеделският министър коментираострата реакция на Сдружението за модерна търговия във връзка с приетото постановление, което задължава веригите да продават местна земеделска продукция.

"Холандия унищожава милиони лалета. В Европа почнаха да изхвърлят млякото. Ако ние до началото на сезона на прибиране на реколтата не бяхме направили нищо, щяхме да гледаме същите репортажи като в тези страни", каза Танева.

Още по темата

Производителите на храни също трябва да направят редица усилия и допълнителни разходи, за да стигне продукцията им до потребителите. Ние обмисляхме как да се контролира постановлението, имаше идеи като в Гърция да направим - всяка седмица веригите докладват на правителството точно колко продукция са изкупили. Но важното е да не похабим продукция на земеделския труд и те да оцелеят кризата.

За млечния сектор Танева каза, че задължението за 100% българско сурово мляко е в подкрепа на нашите производители на сурово мляко.

"Да, аз лобирам за 26 хиляди производители на сурово мляко. Нашите малки производитеи са дребни и неустойчиви и неорганизирани, но трябва да покажем солидарност с тях", каза Танева.

Цените няма да се вдигнат, дори ще има по-голям избор, посочи земеделският министър.

Забрана за внос в никакъв случай не предвиждаме. Нямаме основание, та ние сме на първите места в ЕС по износ на зърно,  – ако ни наложат реципрочна мярка, от това ще претърпим огромни загуби, каза още Танева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase