Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство.

Министър-председателят беше категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. "Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи", заяви Борисов.

Още по темата
Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производители от секторите „Животновъдство“, „Плодове и Зеленчуци“, „Риба и рибни продукти“ и „Пчеларство“. Поводът бе приетото Постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки от страна на държавата и затрудненията, които производителите срещат при реализиране на продукцията си, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър Десислава Танева подчерта, че стремежът е да бъдат подкрепени малките и местни български производители, за да се запази поминъкът им. По думите й, местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе категорична, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство.

От бранша посочиха, че стоят зад усилията на кабинета и допълниха, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите подчертаха, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им.

Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение. В момента е предвидено то да действа до 31 декември. Стопаните заявиха още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите в сектор "Земеделие".

В рамките на разговора министър Танева отбеляза, че въведеното изискване млечните продукти да са изцяло произведени от българско сурово мляко цели да подпомогне сектор "Животновъдство" - млечно направление при реализацията на сурово мляко.

Причината е започналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички плащания и субсидии, които получават навреме и Държавен фонд "Земеделие" спазва обявения график.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase