fallback

Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин". По думите й вирусът безспорно вече се е адаптирал към човека, а разликите с грипните вируси не са големи. 

По думите ѝ, колкото повече лабораторни изследвания има, толкова повече вируси се откриват.

Oще по темата
"Тези, които имат положителни резултати, са заразени от някого. Тези, които лежат с клинична диагноза с тежки форми на дихателни инфекции - тези хора трябва да бъдат изследвани", смята проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че е по-здравословно, който иска да спортува, да потича навън, а не да тренира във фитнес залите.

"Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. За болните хора трябва да се положат специални грижи", добави Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на втората рискова група - здравните работници. На мнение е, че при тях трябва да се вземат противоепидемични мерки - във всички отделения, в които има дихателни заболявания.

"Дихателните инфекции се характеризират с това, че бързо взимат инерция и после следва спад", разясни проф. Кожухарова.

Тя коментира и втората грипна вълна в България, която доведе до обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна.

"Не става дума за кой знае колко интензивна втора грипна вълна. Данните до момента говорят именно за това. Това беше един добър повод да се удължат грипните ваканции, които могат да спрат разпространението на коронавируса. Тези, които са във вътрешни отделения, нека да бъдем сигурни дали е грип Б или коронавирус", изтъкна Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

язе

преди 4 години

Иее диванните експерти били дзверски компетентни по разните ми там вируси и корони да го ***. Ало диванниците нещо лекарство не сте ли измислили вече бре? А да забравих. Имате сребърни куршуми, чесън и светена вода и вода от прани чорапи т.е. от пералнята.

66

Ненаказано добро

преди 4 години

Защо Ви е ваксина,като няма да се ваксинирате по принцип?И грипът е смъртоносен в определен процент,ама бабаитите оспорват ваксините. Навремето министър Нейков спаси българите като внесе достатъчно Тамифлу и само тогава го имаше в болницитеМедиите раздухаха политически скандал. Човекът беше съден. Спечели делото, ама никоямедйна мишка/прилеп/не му се извини.

65

Николай Минета,Шумен

преди 4 години

Телевизии и радиа се надпреварват да чертаят мрачни прогнози за бъдещето и с удоволствие съобщават за заболели и умрели. Питам се, няма ли оздравели хора от това заболяване и наистина ли е толкова страшно положението?! Короната е най-обикновена усложнена пневмония,която не бива да бъде третирана по-различно от респираторен вирус, типичен за сезона.Това,че българина е *** и няма имунитет, води лош начин на живот и няма здравна култура е тема на друг разговор.

fallback