Снимка: БГНЕС
Няма нови лабораторно доказани случаи на COVID-19 у нас, каза пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
Той допълни, че при осигурено дежурство на Националния център по заразни и паразитни болести в неделния ден е получен само един материал от болницата в Пазарджик, а през нощта срещу понеделник са пристигнали няколкостотин проби от болници - на персонал и на болни.
Още по темата
"Не знам защо колегите много обичат през нощта да пращат материалите за изследване, може би по-удобно им е да ги взимат. Четиримата пациенти, диагностицирани с коронавирус, са в много добро здравословно състояние. Те вече са почти в пълно здраве след прекарани различни инфекции", каза още той.
 
Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че в момента се правят задълбочени епидемиологични проучвания за първоизточника на заразата. 
 
По думите му заболяването е опасно за по-възрастните хора над 65 г., а при младите преминава по-леко – само с възпаление на носната лигавица или лека кашлица. По този начин младите заразяват по-старите, които ако имат придружаващо хронично консумиращо заболяване, ще преминат през заразата с коронавирус по-тежко – обикновено с двойна пневмония. 
 
Младите не боледуват, но са преносители на COVID-19, уточни проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че чрез пренасянето на вируса от човек на човек той започва да се адаптира към човешкия организъм и инфекцията минава по-леко, но самият вирус започва да се предава по-лесно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase