Снимка: БГНЕС
fallback

Не познавам Андон Миталов, никога не съм го виждал и не съм говорил с него, заяви Николай Малинов, председател на Движение "Русофили" пред bTV. Той коментира вчерашното изказване на американския държавен секретар Майк Помпео, който обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в Съединените щати заради корупция.

Миталов позволи на обвинения в шпионаж Малинов да замине през октомври миналата година за Кремъл, въпреки забраната да българския съд да напуска страната.

Oще по темата
"От изказването на Помпео не става ясно за какво съдията търпи това наказание, прави впечатление, че наказание се налага на съпругата му и на децата му. „Защо изобщо Америка се занимава с този въпрос и нейна работа ли е това? Когато САЩ ни консултира и помага за нещо, мисля, че е редно в тези взаимоотношения и България да може да консултира Америка. Такава обратна връзка, обаче, не се вижда. Още при срещата си с Тръмп Борисов каза, че е обсъждана тази ситуация с пускането на Малинов в Русия, за да бъде награден с орден от президента Путин. Тогава Борисов не е могъл да обясни пред Тръмп тази ситуация. Защо този случай се коментира на такава среща?", попита Малинов.

Той бе категоричен, че не познава съдията. 

"Процедурата така е устроена, че обвиняемия няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Миналата седмица същият този съд – друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития, въпреки че поканите ми бяха от Франция, Сърбия, и пр. В този смисъл, в каква позиция САЩ заема страна по казуса? Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Вчера вечерта се чухме с адвоката ми, попитаха ме защо не съм им казал за казуса. Предложих им тази дискусия, ако е интересна за обществото, да се поканят хора и тази дискусия да продължи. Процедурата за пускането ми в Русия задължава прокурорите да бъдат питани, и те са питани", допълни той.

Малинов каза, че никога не се е опитвал да въздейства финансово на съдия Миталов, а и никъде не ставало ясно дали забраната за влизане в САЩ е заради неговия случай. 

"Ако има доказателства за неговото корумпиране и зловредно влияние, нека се покажат документите по това. За да не стане излишно хвърляне на обвинения без изобщо да има доказателства за тях", съобщи Малинов.

"Този, който определя нещата в България, е българският съд. Как бихте погледнали на този казус – човек, обвинен в шпионаж в полза на Русия, да бъде пуснат и да получи орден? – какъвто и да е диалогът между страните, нормалността трябва да остане. Санкцията от 50 хил. лв. е предостатъчна, за да ми бъде наложена и допълнителна санкция да не пътувам. Това, че се върнах, опровергава всички твърдения, че ще се укрия. Ако исках да се укрия, нямаше да се върна. Аз съм патриот и политически деец и искам да докажа правотата си в България", каза още председателят на "Русофили".

Според него действията на САЩ абсолютно унижават България, защото САЩ се поставят над българския съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 4 години

Ъхъ,ти и Путин не познаваш!

62

Анонимен

преди 4 години

Щом Лозьо Паньов го е атестирал като "наш човек", значи е точно така, от което следва: 1. следващият с черен печат в тескерето е Лозьо Чернолебедев; 2. всички съдии-лозьопаньовци са "светци" и трябва да бъдат въдворени под пранги в Сибир - при Боковото "мракобесничество" за такива като тях, Мустака и Черепа в България е опасно.

61

Анонимен

преди 4 години

"Колегата се ползва с много-добро име"Сега ще бъдат пометени още много такива червени колеги и колежки с "добри имена"!

fallback