Снимка: Президентство на Русия

Кремъл разчита, че награждаването на председателя на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов с руския орден "Дружба" няма да стане причина той да бъде преследван, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин награди вчера с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани по случай чествания във федерацията Ден на народното единство. Отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. Тази година сред удостоените с ордена бе и Николай Малинов.

Още по темата

"Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания", заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Според него "това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици". Така говорителят на Кремъл отговори на въпрос дали отношенията между Москва и София няма да бъдат влошени заради награждаването на Малинов, обвинен в шпионаж в България, посочва агенцията, цитирана от БТА.

"Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни", подчерта Песков.

Вчера стана известно, че главният прокурор Сотир Цацаров е дал на Инспектората на ВСС съдия от спецсъда заради това, че е пуснал председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в чужбина. Срещу Малинов се роди разследване по обвинение за шпионаж. Съдията обаче го е пуснал да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.
 

Коментари Напиши коментар

314

Анонимен

преди 2 години

Много патриотични коментари!! Вълнуващо е, когато четеш разпалените изказвания на хора, които не се интересуват, че германските търговски вериги убиват производителите ни, че хамериканските фондации промиват умовете на децата ни и влакове изнасят българско злато зад граница! Това са дребни проблеми за к0мплексирания българин!!

313

До българин 319

преди 2 години

Ами Раковски защо не си помогне сам или с другите "българи",а чака Русия да ми помагне

312

да изловим русофилит

преди 2 години

Наглите москали няма да се укротят докато не изловим агентите им и не ги увисим с главите надолу пред руското посолство.