Снимка: БулФото
fallback

Законодателната рамка, коята позволява практиката имотни сделки да се изповядват на дънъчна основа и така прехвърлянето на собственост да става по-ниска от действителната цена, трябва да бъде преразгледана, защото така законът допуска спестяване на данъци. Това каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

"Определено се налага прецизиране", коментира той.

До момента скандалът с политици, които пазаруват имоти на значително по-ниски цени от реалните, добил известност като "Апартаментгейт", коства оставките на знакови лица от управляващата партия. Проверяват се сделки и на шефа на Антикорупционната агенция, сина на директора на НСлС, както и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Oще по темата
От вчера прокуратурата проверява и сигнал срещу бившия вицепремиер Валери Симеонов.

По думите на Росен Бъчваров НАП започва съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта. Той обяви, че годишно се правят около 2000 такива проверки.

Според него програмата за несъответствие между имуществото и доходите работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици, или не.

"Никой не е застрахован от данъчен контрол от страна на НАП", каза още той.

НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение. Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на Националната агенция по приходите.

Росен Бъчваров обясни, че след направени проверки срещу нелегалните превозвачи, данните показват "плашещи данни" - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили и без регулация. Операциите на НАП протичат с т.нар. таен клиент - служител на институцията. Оказва се, че заплащането за такива превози се извършва в чужбина, но НАП прави проверките в страната.

Глобата за неиздадена касова бележка е 2000 лв., а ако не бъдат издадени касови бележки и билети на пътниците, глобата се увеличава пропорционално, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 5 години

Данъчната оценка е за данъците. Пазарната цена се променя. Данъчната оценка се прави по критерии. Искаме амортизации и да не се плащат данъци за стари апартаменти.

50

Анонимен

преди 5 години

Преди за властимащите строеше БОДК сега е Артекс.

49

национална сигурност

преди 5 години

За мен умишлената безстопанственост извършена от лицето Румен Радев с двата апартамента на МО е обект на националната сигурност, тъй като има силно деморализиращ ефект върху военнослужащите от които се очаква да понасят несгодите наравно със своите командири.Това е въпрос който трябва да се обсъди от обществото и да се вземат мерки за недопущане на повторна волност!

fallback