Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от БСП продължават с бойкота на парламента, но ще внесат в Народното събрание подписи с искане за отстраняването на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/.

Още по темата
Георгиев оглави антикорупционната комисия през март 2018 г.. Той бе кандидатура на ГЕРБ и на Обединените патриоти и очаквано мнозинството в парламента избра него, а не номинирания от левицата Николай Николов.

След като стана шеф на  КПКОНПИ той обеща, че ще направи комисията ефективно действащ орган.

Сега обаче името му също попадна в скандала "Апартаментгейт" заедно с това на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Лозан Панов, сина на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов – Боби, заради станалата вече известна тераса.

От левицата най-вероятно утре ще внесат подписката в парламента, обясни червената шефка Корнелия Нинова.

От БСП искат и отстраняването на заместника на Пламен Георгиев – Антон Славчев, за когото също излезли данни за имотни неуредици в декларациите му.

"Днес премиерът Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка за измъкване, казвайки или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск", коментира лидерът на БСП. Тя отбеляза, че Пламен Георгиев веднага е излязъл в отпуск до приключване на проверката на имотното му състояние.

"От опит знаем, че тези проверки продължават месеци и години, това е начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и Пламен Георгиев да се върне на бял кон някой ден," коментира тя.

Според нея отстраняването на ръководството на Комисията няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите да си избират тези, които ще ги проверяват.

"Резултатът от такова решение е ясен - никога няма да има докрай борба с корупцията по високите етажи на властта, защото те са взаимнозависими и взаимнообвързани", коментира Нинова.

Затова тя съобщи, че на КСНС ще предложи три-четири конкретни мерки за истинска борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Много странно е, че човекът, който предложи Пламен Георгиев в парламента, днес за награда става министър на правосъдието", коментира още Нинова.

Социалистите не харесаха и номинацията на шефа на правната комисия в НС Данаил Кирилов за министър на правосъдието.

Според червения Крум Зарков това е лоша новина.

Той смята, че това е ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите в съдебната система.

"Данаил Кирилов не може да бъде гарант за качествена съдебна реформа, всъщност той е точно обратното", коментира Зарков.

Той посочи, че в последните две години Кирилов е демонстрирал всички лоши практики на законодателството - погазване на правилника, на всички правила за обществено обсъждане, налагане на мнение, неспособност да чуе какъвто и да е различен аргумент дори и от експерти и всичко това комбинирано с почти нечовешка целеустременост да изпълнява всяка прищявка на своите политически опекуни.

"Тази целеустременост го вкарваше непрекъснато в бутафорни ситуации, в които един ден убедено твърдеше едно, а на следващия ден още по-убедено защитаваше обратната теза", коментира Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase