Снимка: БулФото
Върховната касационна прокуратура възлага на КПКОНПИ да извърши проверка на сигналите за извършени престъпления от министъра туризма Николина Ангелокова и депутата от БСП Валери Жаблянов. Двамата станаха част от скандала "Апартаментгейт" в последните дни.
 
Държавното обвинение се самосезира по случая на Жаблянов от медийни публикации, а по този на Ангелкова - след сигнал от група народни представители на НФСБ, обявиха от пресцентъра на институцията. 
 
Проверката ще вклюва изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти; историята по собственици на всеки от закупените имоти; актуално състояние на дружеството-продавач; декларирането на имотите в общинските райони; заплащането на продажната цена и дължимите данъци  и такси, както и произхода на парите за покупките.
 
Прокуратурата ще изиска и пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка и ще вземе показания, както от купувачите, така и от продавачите на имотите. Обвинението ще проверява и за предни отношения и познанства между тях, как са установили контакт, как са получили информация за обявените за продажба имоти и тяхната цена и какви са били следващите им действия.
 
Преди дни медийни публикации свързаха депутатът от БСП Валери Жаблянов с луксозна вила в столичния квартал "Симеоново", купена с кредит, който обаче не е деклариран. Николина Ангелкова пък беше замесена в скандала от бившият вицепремиер Валери Симеонов, който предупреди премиера Борисов "да си огледа министрите, юе и там има такива евтини апартаменти". Миналата седмица неговата партия НФСБ пък внесе официален сигнал в прокуратурата за проверка как са придобити имотите на министъра. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase