Снимка: Reuters

Четиричленно българско семейство загина в самолетна катастрофа в Северна Македония във вторник. Имената на жертвите не са официално обявени, но по данни на македонските медии жертвите на инцидента са Георги Бошнаков на 49 години, съпругата му Калина на 47 г. и двете им дъщери.

Още по темата
Причините за катастрофата едва ли ще станат известни скоро, но вече са готови и първите версии за трагедията. Експертите започват разследването на въздушната трагедия с проучване на пилота, подготовката му, състоянието на самолета и метеорологичните условия. Не е изключено и съчетание между лошото време и пилотска грешка.

"За този тип летателен апарат и облаци, които са със силна турбуленция, с големи възходящи и низходящи течения, е забранено влизането в такива облаци. Това е изключително опасно, тъй като скоростта на потоците е толкова голяма, че може да доведе до срив на самолета и разрушаване още във въздуха", обясни по-рано през деня в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR главният асистент по безопасност на полетите в Техническия университет Марин Петров.

Той обясни, че според правилата на ГД ГВА пилотът на катастрофиралия малък самолет е имал любителски лиценз да пилотира малки самолети, който му позволява да превозва семейството си, а подобен лиценз се придобива след курс от няколко месеца, който включва 140 часа теория и 40 часа практика.

На този етап Северна Македония не е поискала помощ от България за разследването на инцидента. Българският министър-председател Бойко Борисов обаче заяви, че наш хеликоптер е в готовност да тръгне към мястото на инцидента.

След като бъде извършена аутопсия на загиналите, държавата ни има възможност да окаже съдействие за прибиране на тленните им останки. Вътрешният министър Младен Маринов обаче уточни, че не може да се ангажира с краен срок за идентификация на телата.

В посолството ни в Скопие още снощи е сформиран кризисен щаб и нашият генерален консул ще присъства на разпознаването на телата.

Както е известно, вчера следобед самолет "Чесна", регистриран в Германия, се разби час след като излетя от Охрид за София. Пилотът е поискал да кацне в Скопие заради лоши метеорологични условия. Малко след това обаче решил да продължи към България. Преди да изчезне от радарите пилотът съобщил за силна турбуленция.

Станимир Лешев, главен директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", уточни, че катастрофиралият самолет е регистриран в Германия. Затова се очаква и от там повече информация за самия самолет и дали той е преминал технически преглед в срок.

По думите на Лешев 276 души в България притежават лиценз за пилот любител. Малките самолети са около 146, а от марката на катастрофиралия самолет "Чесна" са 35.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase