Снимка: БТА

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подготви наскоро стратегия с мерки за интеграция на ромите. Въпреки протестите на правозащитници, лидерът на ВМРО поиска концепцията му да бъде приета и дори заплаши, че ако това не стане, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция.

Още по темата
Според военният министър стратегията му включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", посочи Каракачанов.

От ГЕРБ пък коментираха, че вероятно ще подкрепят в някои части концепцията на Красимир Каракачанов за интеграцията на ромите, но някои текстове трябва да бъдат доста "по-обрани". Какво ще стане в крайна сметка предстои да разберем в близко бъдеще.

И докато решение по темата все още няма, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Одобрявате ли стратегията на вицепремиера Каракачанов за ромите? В традиционната ни анкета гласуваха 3490 наши читатели.

Болшинството от тях – точно 60%, напълно подкрепят идеята на вицепремиера, защото според тях именно гетата са най-големият проблем с интеграцията на ромите. Още 7% принципно подкрепят концепцията, но само ако тя се изчисти в движение от крайни и нарушаващи правата на хората искания.

Едва 2% от анкетираните категорично отхвърлят вижданията на лидера на ВМРО, защото според тях те са откровено расистки. Други 2% смятат, че нужда от подобна концепция няма, а трябва единствено да се работи реално за образоването на ромите.

За почти всеки трети пък (29%), исканията на Красимир Каракачанов са прост шум преди избори и нищо няма да се приложи в действителност от тях.

Коментари Напиши коментар

54

бай куй

преди 4 месеца

Германия си докара над 1 милион джипсита, че нашите няколко хиляди не са и проблем, нека отиват и да не се връщат тук, докато още леля Ангела е на власт и ги приема...във всеки случай като поработят там малко от малко ще се понаучат на дисциплина, труд, пък може и някой занаят да усвоят освен точене на социала...а нашите журналисти да не ги оревават не им прави чест...

53

Митко

преди 4 месеца

Проблемът с ромите е много лесно решим ! Просто трябва да се напишат и спазват елемтарни правила. Детски помощи само и единствено до 2 деца, които да ходят на училище и да покриват елемтарни изисквания за среден успех. Деца родени от деца под 18г. да се взимат от държавата, а бащите да влизат в затвора за секс с непълнолетни ! Строг контрол въху земите на които строят без разрешително ! Елементарно е ! Направете го !

52

До дам...

преди 4 месеца

това е само клише - никой не може да ни спре ако има воля и никой нищо не може да направи..могат да си скърцат със зъби само и до там !!!
тоя майтап с ци.ганите няма да е вечен не се заблуждавай