Снимка: Булфото, архив

От ГЕРБ ще подкрепят в някои части концепцията на Красимир Каракачанов за интеграцията на ромите, но някои текстове трябва да бъдат доста "по-обрани". Това стана ясно от думите на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Той уточни и че тепърва ще коментира с вицепремиера Каракачанов темата.

Още по темата
Вчера лидера на ВМРО Красимир Каракачанов се закани, че ако концепцията му с мерки за интеграция на ромите не бъде приета от парламента с подкрепата на управляващите, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция. Сред мерките, които Каракачанов предлага, са премахването на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"Каракачанов и ВМРО настояват да се изпълнят ангажиментите в 100% и да имаме реална интеграция на ромите. Към настоящия момент не можем да кажем, че констатираме резултати, които дават тази интеграция. Няма политическа сила, която да не подкрепи едно предложение, което е свързано със спазването на закона", коментира Цветанов.

"В някои от случаите подкрепяме концепцията на Каракачанов, но някои текстове трябва да бъдат много по-обрани", обясни вторият в ГЕРБ и добави, че трябва да се избягват всякакви манипулации и възможности тази тема, да се използва в предизборния период.

Според Валери Симеонов пък заплахите на коалиционния партньор му Каракачанов, че ще подаде оставка, не са много сериозни. Все пак той се съгласи с основните положения в концепцията, но настоя, че тя трябва да бъде коригирана.

"В този вид няма да подкрепим стратегията, трябва да се доизкусури. Но по принцип основните положения съвпадат с позицията на нашата партия. Ще я подкрепим, но сериозно подобрена и коригирана", каза Симеонов.

Искрен Веселинов от ВМРО също посочи, че предстои широко обществено обсъждане на концепцията, изпратена е до членовете на Министерския съвет и може да претърпи корекция и подобрение.

Той обаче разкритикува остро резолюцията на ЕП, в която пише, че основните права на ромите остават постоянно нарушавани в ЕС. По думите му държави, които разбират интеграцията по този начин, няма защо да "дават акъл".

"Видимите техни резултати в техните собствени държави са в гетото - Моленбек, където се води гражданска война, и в Париж - Сен Дени. Тези хора, които интегрират собствените си малцинства по този начин, няма защо да ни дават акъл как да интегрираме ние нашите", отсече Веселинов.

Темата за ромите стана пореден повод и лидерът на "Воля" да нападне вицето Каракачанов. Според него концепцията на Каракачанов не само не ограничава правата на ромите, а дори ги увеличава.

"С този документ вместо да се ограничат привилегиите на ромите, се въвеждат нови привилегии. Ние питаме за българите, ако нямат възможност да си направят аборт, а искат, на тях защо да не им плащаме? Защо да плащаме за земя, апартаменти, аборти на ромите?", запита риторично Марешки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase