fallback

Български роми излязоха на протест в Брюксел с искане за оставката на военния министър Красимир Каракачанов. Днес те се събраха пред Европейския парламент в белгийската столица, за да изразят недоволството си от негативните изказвания на министъра на отбраната по адрес на ромската общност.

Oще по темата
Причината и този път е острият език използван по адрес на ромите. Исканията на протестиращите варират от отстраняване от власт на Каракачанов и евродепутата Ангел Джамбазки, до промяна в политиката относно интеграцията на ромите в страната. Организаторите са планирали и второ шествие в неделя в германския град Кобленц.

Военният министър Красимир Каракачанов също коментира нарастващото недоволство и обвиненията, че умишлено подклажда етническо напрежение. Той обаче беше категоричен, че в случая няма място за политическа коректност. И добави, че проблем с ромския етнос в държавата има.

Недоволството на общността избухна в понеделник. Това се случи след изказване на министъра на отбраната във връзка с нападението на двама роми над военнослужещ в пловдивското село Войводино. Командосът Валентин Димов беше пребит жестоко на 6 януари от двама млади роми. Причината за агресивните действия била забележка отправена от страната на Димов.

Инцидентът предизвика масови протести от страна на българи и доведе до събарянето на незаконните постройки в ромската махала във Войводино.

Още за исканията на ромите вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

МАХМУТ

преди 5 години

КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ ИЗНАСИЯ ОБРЕЧЕНИ СТЕ РОМИТЕ СЕ ОБЕДИНИАВАТ С НАС И ВИ ГАЗИМ ОЩЕ 500Г САМО ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ВИ ДЕЛИМ НА ДВАТА ЕТНОСА А ВИЕ ЩЕ ИМАТЕ ПРАВО ДА ИЗБИРАТЕ КЪМ КОИ ДА СТЕ НЕ ЗАБРАВИЯИТЕ ЧЕ НИЕ СМЕ РЕЗАНИ

86

Анонимен

преди 5 години

До Разумен човек,не спомена нищо за 83 годишната баба която тази нощ е била ограбена и пребита,и за десетките такива,и за убитите,и за изнасилените баби.

85

Анонимен

преди 5 години

като отидат в Германия ...направо към газовите камери...май си търсят някой Хитлер...който навремето не си е свършил докрай работата с тях през втората световна...

fallback