Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българинът категорично подкрепя думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов след случая с нанесен побой над военен в пловдивското село Войводиново, сочат данните от експресно проучване на "Барометър България", проведено в периода 12-14 януари.

Още по темата

Според него цели 73% от анкетираните подкрепят напълно казаното от Каракачанов, а едва 12,1% от хората са на обратното мнение. 14,9% от анкетираните пък нямат собствено мнение по този въпрос.

Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на "Обединени патриоти", от чиято квота е Каракачанов. Според социолозите това одобрение е в резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, затова и приемат въпроса емоционално и лично, настояват от "Барометър България".

Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона, посочват социолозите.

След като двама братя роми нападнаха и пребиха български командос, Каракачанов си навлече гнева на ромската общност и правозащитници заради коментара си: "Ромите в България са станали изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона".

Българинът зад думите на Каракачанов: 73% са съгласни с него

В отговор в понеделник роми излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставката на вицепремиера и военен министър, като дори се заканиха, че ако това не стане факт, на протест ще излязат 100 000 души.

Коментари Напиши коментар

73

Каракачанин

преди 6 месеца

Не харесвам Каракачанов,но в случая е напълно прав! Това което каза е истина,а не расизъм! Истината трябва да е на преден план ,а не политкоректните лъжи и лицемерие!

72

Бойко защо мълчиш???

преди 6 месеца

Бойко защо пак мълчиш по въпроса? Замазваш очите на хората с телефония ти разговор,(който не знаем на какъв език си провел) с либиеца за някакъв кораб, на който едва ли някой му пука, ама дума не казваш за ро*мския конфликт. Пребили са генерал, истински генерал, не като тебе фалшив генерал и фалшив премиер. Или смяташ да се извиняваш на ро*мите,че Каракачанов ги е нарекъл нагли? Да пребият човек до смърт,е не само наглост, а и опит за убийство. Кажи защо виновните не са в затвора???

71

Социолог

преди 6 месеца

Врътки с бароните протеста е ПР