Кадър от събарянето на ромските незаконни постройки във Войводиново. Снимка: БТА

Ромски протести срещу вицепремиера Красимир Каракачанов ще има, докато той не си подаде оставката и не се извини публично за изказванията си. За това се заканиха организаторите на демонстрацията, която ще се проведе този следобед пред Министерския съвет.

Още по темата

Каракачанов си навлече гнева им заради коментара си за пребития от двама роми командос във Войводиново: "Ромите в България са станали изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона".

"Това е мирен протест относно изказването на Каракачанов за това, че "циганите са станали много нагли". Искаме неговото извинение и неговата оставка. Той е вицепремиер на всички, независимо от етноса. Не би трябвало да говори така за един цял етнос", каза пред Bulgaria ON AIR бившият депутат Александър Методиев.

По думите му обаче до напрежение няма да се стигне, тъй като "те са отговорни граждани".

"Но някои се опитват с изкуствено напрежение да създадат етническа омраза", заключи Методиев.

Ачо Йорданов, един от жалбоподателите в Комисията за защита от дискриминация срещу вицепремиера, пък се закани, че протестите няма да спират, ако Каракачанов не напусне поста си.

"Ако не я подаде, ние ще помислим за мащабен протест, с който ще изкараме доста роми до Министерския съвет. 100 000 души ще излезнат. Не се опасявам от сблъсъци, това ще е мирен протест до неговата оставка. Докато не я подаде, няма да се предадем", каза той.

"Не може за индивидуална вина, да се търси колективна отговорност. Това е безаконно, геноцид. За 400 души, които са останали без къщи в минусови температури, Каракачанов казва - "вземете си ги вкъщи". Това подобаващ отговор ли е на един вицепремиер?", запита и Лиляна Ковачева, която е от организаторите на протеста.

Тя допълни, че след протеста ще бъде внесена електронна петиция с исканията им до премиера, президента, омбудсмана и главния прокурор. Ковачева уточни, че петицията е подкрепена и от много българи, които са публични личности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase