Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Иван Димитров загива при пътен инцидент на магистрала "Хемус", докато помага на пострадали в друга катастрофа. Година и половина по-късно, след 3 неуспешни опита, делото за смъртта 44-годишния мъж все още не е започнало.

Към момента близките на загиналите получават около 100 000 лева за причинените им неимуществни вреди - болка и страдание, разказва Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Но знаете – има идея да се постави лимит от 20 000 лева за обезщетенията при смърт в катастрофи.

Промяната се налага, след като ВКС реши да разшири кръга на хората, които могат да поискат обезщетение от застрахователя. 

Според бранша обаче тази практика ще отвори дупка около 1 милиард лева, които ще трябва да бъдат запълнени от крайния потребител с поскъпване на задължителната "Гражданска отговорност".

Застрахователите искат професионални методики, по които да се изплатят обезщетенията, с който адекватно да се посрещат медицинските разходи и други последващи други последващи разходи на пострадалите в ПТП-та.

Светла Несторова, която е председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, обяви днес, че друг проблем е, че голяма част от изплатените суми не достигат до обезщетените лица, а отиват в джоба на адвокати.

"Щетимостта е основен фактор, който влияе на цената на Гражданската. У нас имаме едни от най-ниските цени в ЕС, а за сметка на това имаме почти двойно жертви", посочи тя и поясни, че това оказва натиск върху застрахователната индустрия.

"Обратно на тиражираните послания: Нямаме интерес от непосилна гражданска отговорност. Нямаве интерес от социална криза и главоломно увеличаване на цената“, заключи Несторова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Ала-Бала

преди 5 години

Авокатската мафия иска пари. Готови са даже да направят планирани катастрофи и после да приберат поне половината от сумата, която договарят със съдиите! Не се хващайте на замислените ново ограбване на хората!

37

до 34

преди 5 години

Абе колега, какво е това 12к, или 2к..?! Вече съвсем се бъгнахте!! Ако е хиляди, напиши 12х, че да те разберем, бре! Големи хамериканци станахте всички, вече съвсем не се андърстендим...

36

Зозо

преди 5 години

Алиоо откадя накадя аз ще плащам, че някаква друсалка е убил някой на пътя. Я си опичайте акаля, че вече са не трае.

fallback