Снимка: Facebook

Асоциацията на застрахователите в България ще представи днес позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя.

Текстовете засягат най-масовата застраховка - "Гражданска отговорност".

Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации, а премиерът Бойко Борисов спря временно промените и разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложенията на второ четене.

С текстовете, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, се слага таван от 20 000 лв. обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа.

Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата - до 15 000 лв.

Още по темата

Застрахователният бранш обаче настоя промените да станат факт, защото според тях именно отдапането им ще доведе до драстичен скок на "Гражданска отговорност".

Към момента е ясно, че предложеният таван от тях е бил за 40 хиляди лева, но Менда Стоянова е снижила прага до 20 хил.

Евгени Игнатов, който е изпълнителен директор на застрахователно дружество обясни пред Bulgaria ON AIR, че предложението за таван на обезщетението касае само неимуществените вреди, тоест това, което да се присъди за причинена болка и страдание, а не частта, която касае настъпилите имуществени щети при смърт.

"Залагайки една такава рамка, се залага възможността обективно в последствие да се изплащат имуществените загуби, които настъпват със загубата на член на семейството", каза Игнатов.

"Ние казваме страданието на този човек ще струва 20 000 лв. Това не е правилно, не е морално. Съдът преценява обстоятелствата във всеки един случай, те са различни и определя какво да бъде обезщетението", каза на свой ред Настимир Ананиев.

По думите му това предложение няма оценка на въздействието и се вмъква тихомълком между две четения.

"Това се прави, за да се избегнат обществените обсъждания, а по този въпрос на такова обсъждане, заинтересована страна са всички водачи, които имат застраховка или хора, които са пострадали и изгубили близък в ПТП", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase