Снимка: Pixabay
fallback

Пушенето на наргилета в закрити обществени места да се забрани, предлага с промени в закона за здравето здравното министерство. Системното неспазване на ограничението за цигари пък да се наказва със затваряне на заведението, искат още от ведомството.

Проектът е публикуван от здравната институция за обществено обсъждане.

Oще по темата

Сред промените е и забрана за предлагане и продажба на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин и други изделия за пушене, различни от тютюневите, пише "24 часа".

Целта на промените е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считат за безвредно, пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев.

Новите текстове предвиждат собствениците на заведенията да носят лична отговорност, ако забраната за пушене се нарушава в кръчмите им. Ако в закрито помещение бъде констатирано повторно нарушение на забраната за пушене, обектът ще бъде затварян за месец. Остават и глобите - от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ.

Разширява се кръгът на контролните органи, които ще следят за спазване на правилата и налагането на глоби. Наред с държавните здравни инспектори от РЗИ-ата, ще се включват и контролните органи на инспекцията по труда, областните дирекции по безопасност на храните, полицейските органи и 1 до 3-ма души, упълномощени от кметовете на общините.

С промените в закона за здравето се регламентира и правото на пациента за своевременен и пълен достъп до документация, свързана със здравословното му състояние, както медицинска, така и друга здравна информация (напр. информация върху материални носители, които не представляват медицинска документация, като рентгенови снимки, CD с интервенции и др.).

Засилват се и правомощията на агенция "Медицински одит" при проверките за дейността на болниците и спазването на правата на пациентите. Три пъти скачат и глобите за всяко лице или лечебно заведение, което повторно е нарушило правата на пациента.

В проектозакона на здравното министерство се предвижда още повишаване на ефективността на държавния здравен контрол, регламентиране на дейността на здравните медиатори и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

malart

преди 5 години

Нали знаете, че в Боколандия всичко е предпоследно

98

Анонимен

преди 5 години

Mnogo pravilno v musulmanskite darjavi da no ne v bg pardon eu bg

97

Ха ха

преди 5 години

" ...... Сталин много обичаше да си седи в кабинета в Кремъл и да си пуши с лулата . Но тогава Здравното министерство не смееше дори и да си помисли че "Тютюнопушенето е опасно за вашето здраве" .

fallback