Снимкa: Reuters, архив


По разпореждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ изтегли законопроекта за акциза за бездимните цигари. Предложението за увеличаване на акциза срещна силен отпор от ВМРО, които са част от управляващото мнозинство.

"Много искри прехвърчаха в изминалите дни. Много спекулации се направиха, че имало лобизъм и други интереси. Няма в чия полза да бъде лобизмът. Единственият лобизъм е за държавния бюджет", заяви зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Евгения Ангелова.

Пред Bulgaria ON AIR тя отбеляза, че предстои сериозен дебат. По думите ѝ темата касае джоба на пушача, но от друга страна касае здравето. Трябва да проведем срещи с всички заинтересовани лица, подчерта депутатът от ГЕРБ.

"Обикновените цигари се облагат със 109 лева на 1000 къса, докато нагреваемите се облагат като тютюн за пушене - 152 лева за 1 килограм", отбеляза гостът в предаването "Денят ON AIR".

Евгения Ангелова каза още, че взимайки предвид другите държави членки на ЕС виждаме, че в Италия облагането също е много високо в сравнение с конвенционалните цигари.

Между 6 и 9 месеца предстои да изчакаме периода на разговори и процедури, за да влезем в чакалнята на еврозоната, стана ясно още от думите ѝ. Ангелова добави, че трябва да престоим в чакалнята минимум 2 години, а срокът зависи от финансовата стабилност и други показатели.

"Най-рано може да влезем в еврозоната в началото на 2021 година", обяви тя.

Ангелова посочи, че влизането в еврозоната ще бъде много сериозен сигнал към нашите партньори в ЕС и инвеститорите, което пък щяло да повиши жизнения стандарт у нас. Тя отхвърли твърдението, че приемайки еврото България ще загуби суверенитета си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase