Снимка: Булфото, архив

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установиха, че наргилето е толкова вредно за здравето, колкото пушенето на цигари, съобщи БТА като цитира Лента.

Още по темата
Специалистите констатирали, че един сеанс пушене на наргиле увеличава пулса с 16 удара в минута и повишава артериалното налягане.

Освен това употребата на наргиле увеличава втърдяването на артериите, смятано за един от главните рискови фактори за сърдечносъдови болести.

До тези заключения учените стигнали, след като извършили експеримент с 48 доброволци на възраст между 18 и 34 години. На участниците било предложено да пушат наргиле в разстояние на половин час. Учените следили сърдечния им ритъм, артериалното им налягане и нивото на никотина в кръвта им преди и след сеанса.

Специалистите смятат, че получените данни са съпоставими с наблюдаваните след пушене на цигари и че широко разпространеното виждане за по-малката вреда от пушенето на наргиле не отговаря на истината.

Те отбелязват, че тюнютът в наргилето съдържа изкуствени химични вещества, които могат да нанесат още по-големи вреди на здравето, и затова използването им при производството на цигари е забранено.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Cardiology.
 

Коментари Напиши коментар

11

*

преди 3 години

По 4-5 цигари на ден пазят от Паркинсон и Алцхаймер!Организма се справя с лекота с тях!Ако са повече вече са вредни!Всичко е доза,нищо повече!

10

'48

преди 3 години

Как тютюн за наргиле с 0 % никотин и 0 % катран е еднакво вредно с обикновените цигари???

9

Иван

преди 3 години

Всеки пушач знае че пушенето е вредно, но за да се откажеш се иска силна воля. Повечето хора (и всички пушачи) са със слаба воля.