Снимка: БулФото, архив
fallback

Рестарт на проекта АЕЦ "Белене". Депутатите приеха решението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", с което се дава "зелена светлина" на ресорния министър Теменужка Петкова да води преговори с инвеститори.

БСП също имаше проекторешение, което предвиждаше да се вдигне мораториумът за строителството на втората атомна централа, но мнозинството го отхвърли.

Oще по темата
Така че в крайна сметка депутатите записаха, че ще се препоръча на Министерския съвет да отмени своето решение от 29 март 2012 г. за прекратяване на проекта.

Това решение беше потвърдено и в пленарната зала в края на март 2012 г. и с него окончателно се спря строежът на втората атомна централа.

С днешното решение според Петкова вече ръцете на кабинета са развързани и ще се търсят инвеститори.

За нея е важно процедурата да е прозрачна и тя призна, че се надява инвеститорският интерес, който е заявен досега, да бъде препотвърден.

Министърът добави, че е рано да се коментира кои компании биха проявили интерес, но пък поне винаги от "Росатом" са уверявали, че са готови да инвестират в него, което пък било и най-доброто в случая.

С приетото днес от депутатите решение се възлага на Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип.

Изрично е записано, че реализацията на проекта трябва да е без държавни гаранции, преференциални или гарантирани цени или други непазарни механизми за гаранция на инвестицията.

Петкова ще има и ангажимент да организира и проведе преговорите с потенциални инвеститори, а самата процедура по избор на инвеститор трябва да бъде разработена най-късно до края на октомври тази година.

За хода на събитията енергийният министър ще трябва "периодично да уведомява" Народното събрание.

Според решението активите на "Белене" трябва да се обособят в отделно дружество и да им се направи нова актуална оценка.

Според данните на вносителите балансовата им стойност към 31 март е точно 2 268 746 072 лева, което значително се разминава със споменаваните досега 3 млрд. лева. В сумата са включени разходите по споразумението на НЕК с "Атомстройекспорт" от 29 ноември 2006 г., плащанията към Worley Parsons, лихви по заеми, разходи за консултантски услуги, придобиване на сгради, съоръжения и машини и др.

При евентуално възобновяване на проекта обаче трябва да бъде извършена нова оценка на отчетените разходи.

Според Петкова важното е, че политиците имат желанието и намерението да търсят решение на въпроса АЕЦ "Белене", който стои повече от 37 години на дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

202

ВАНКО

преди 5 години

СДС СПРЯ СТРОЕЖА НА БЕЛЕНЕ НЕ ПРЕДИ 37 ГОД. , А ПРЕДИ 30 . СЛЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ ИЗПРАТИХА СДС СЪС СТРАХОТЕН ШУТ НА СМЕТИЩЕТО. БОРИСОВ ГИ ИЗКАРА ОТ ТАМ И ИМ ДАДЕ ВЛАСТ БЕЗ ДА ИМАТ ПРИСЪСТВИЕ В ПАРЛАМЕНТА. СЛЕД ТОВА ПРОДЪЛЖИХА ЗАЕДНО АГОНИЯТА НА БЕЛЕНЕ ,ЗАГУБАТА НА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ И СЕГА С ПОСОЧВАНЕТО НА ТЕЗИ 37 ГОДИНИ НИ КАЗВАТ ,ЧЕ БСП Е ОТНОВО ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО. СМЕШНИЦИ !

201

н.вълчев

преди 5 години

Няма интелигентен Човек който да не може да направи груба сметка и да получи 2 ст/кв Цена на тока от АЕЦ Белене!!! Следователно Опонентите са или ***, или *** на Костов и ВЕИ собствениците!!! Ако се сметне по реалното капиталовложение- т.е. около 10 милиарда, се получава 1 ст/квт, добавям 100% резерв за неточности, печалба и разходи и се получават 2 ст/квт себестойност на тока от АЕЦ Белене при пълно натоварване на мощостите! Това ще е най-близо до реалното, защото няма предлагане на подобна цена при свободен пазар за ток!

200

АМАН от КРАДЦИ

преди 5 години

Д Ас е иска неустойка от УОрли ПАрсънс и РИСК ИНЖИНЕРИНГ за нанесени ОСОБЕННО ГОЛЕМИ ЩЕТИ НА БЪлгария..RWE да плати поне 3 000 000 000$ na Bulgaria неустойка за СЪУЧАСТИЕ В НАГЛА ИЗМАМА в ОСОБЕННО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ

fallback