Снимка: Кадър Youtube
fallback

Българският хелзинкски комитет обяви старт на кампания по самозакриването си. От правозащитната организация излязоха със специално видео, в което водещи активисти обявяват, че искат БХК вече да не съществува.

От правозащитната организация декларират, че ще се закрият, когато се постигне пълно зачитане на правата човека в България. С кампанията си от БХК отвръщат на критиците си, които често призовават за разпускането на комитета.

"Имам една мечта, Българският хелзинкски комитет да не съществува. Питам, кога ще изчезне Българският хелзинкски комитет, кога?" – така започва видеото на кампанията "Да закрием БХК".

Oще по темата

В него искане за закриване на организацията отправят директорът на Национална мрежа за децата Георги Богданов, журналистите Ирина Недева и Мария Черешева, активистите Капка Панайотова, Виктор Лилов, Огнян Исаев, Симеон Василев и Стана Илиев, Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация" и Надя Шабани от Български център за нестопанско право - апелират за закриването на БХК.

На фона на кампанията си от комитета обясниха, че организациите за защита на правата на човека в Централна и Източна Европа са изправени пред сериозни затруднения, по-мащабни от всякога.

Правозащитниците напомнят, че през последните години има засилване на крайнодесните идеологии, обезценяване на човешките права, както и тенденция да се приемат мерки, ограничаващи дейността на правозащитните групи. Все повече организации в Европа се сблъскват с медийни атаки, тормоз и натиск да бъдат закрити, допълват от БХК.

Оттам критикуват критиците си, че не си дават сметка какво би представлявала България без правозащитни организации.

"Нямаше да има въвеждане на Закон за правна помощ или Закон за защита от дискриминация. Грубите нарушения в домовете за възрастни хора с увреждания и психични разстройства или в детските домове щяха да останат скрити", категорични са от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Балканджиев

преди 6 години

Да се закрие БХК незабавно, но не бива да се забравят злините, които този комитет нанесе на български граждани и на страната! К.Кънев- този българофоб и чуждоблизец ще е добре да бъде наказан порядъчно!***, с мизерниците...

82

гневна

преди 6 години

Най-антибългарското свърталище,платено от Сорос! Изчезвайте час по-скоро от България!

81

Анонимен

преди 6 години

еадко, нали си знеш ;)

fallback