Снимка: Булфото, архив

БХК иска разследване за нарушения при достъпа на бежанците до територия и закрила, съобщиха от правозащитната организация.
 
От там алармират за многобройни сигнали за ограбване, физическо насилие или унизително отнасяне към търсещите убежище по границата.
 
В периода от май до септември 2016 г. Българският хелзинкски комитет е получил 33 сигнала за ограбване, физическо насилие или унизително отнасяне от страна на служители на полицията, засягащи общо над 600 лица, търсещи международна закрила в България. От организацията предполагат, че това са само част от действителните случаи. Изнесените факти се основават на системното наблюдение на БХК на границата и се базират на данни, заявени от бежанци и лица, търсещи закрила.

Обобщените данни на БХК сочат, че през 2016 г. достъпът до територия на хората, търсещи закрила в България, остава затруднен. "Държавната политика и практика в тази област продължава да третира хората, бягащи от война и преследване, по еднакъв начин с имигрантите, които напускат страните си основно по икономически причини. Липсват както институционални, така и чисто практически разрешения, които да осигурят прилагането на диференциран подход, който да осигури достъпа до територия и закрила на бежанците и принудително разселените хора", пишат в своята позиция от БХК.

Според организацията най-сериозните опасения във връзка с достъпа на бежанците са предизвикани от "прилаганата от властите практика на безразборно отблъскване, жертва на което стават и бежанците". "От началото на годината различни групи от търсещи убежище и закрила докладваха, че са били подложени на принудително връщане (отблъскване) обратно на територията на Турция от страна на смесените групи за охрана на държавната граница, при това не само от граничната бразда, но и от граничните зони във вътрешността на страната", съобщават правозащитниците.

По думите им в мнозинството от получените сигнали (80%) е заявявано, че при задържане полицейските органи са изземвали и отнемали от търсещите закрила без съставяне на протокол или друг надлежен документ пари, ценни вещи или са конфискували и носената от тях храна. В отделни случаи е докладвано нехуманно и унизително третиране, изразяващо се в груб език, събличане по бельо или подпалване на вещи и принадлежности.

В част от докладваните случаи (около 45% от сигналите) търсещите закрила разказват и за физическо насилие, включващо поваляне на земята, ритане, удари, включително в отделни случаи със средства като палки или дръжка на пистолет. В шест от случаите лицата, извършили задържането, са използвали полицейски кучета за сплашване като в резултат има сигнали за ухапвания. Описани са случаи, при които е използвана стрелба във въздуха.

"Отблъскването на хора, търсещи убежище и закрила, които бягат от война или преследване, представлява нарушение на българския закон както и на международното право, а получените сигнали разкриват действия, които съставляват престъпления, при това извършвани от служители на органите на реда, които трябва да бъдат разследвани с нужното внимание и при тяхното установяване и доказване – наказвани с цялата тежест на закона", искат от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase