Снимка: кадър Youtube

Българският хелзински комитет поиска прокуратурата в Пазарджик да отстрани от поста разследващ полицай заради дискриминационна реплика.

Това е поредният епизод от историята с побоя над 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци. Тя започна след като ромският тийнейджър бе пребит от съселянина си Ангел Калеев заради думите му, че българите и ромите са равни. Грозната сцена доби публичност след като самият Ангел засне с телефона си и публикува побоя над младежа.

Още по темата

След инцидента БХК пое защитата на Митко. НПО-то поиска отвод и на лекар, който също се изказал дискриминационно по отношение на момчето. Пред юрист на комитета съдебният медик казал: "От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само".

Днес от БХК поиска отвод на служител на МВР за подобна реплика. По време на разследването на побоя разследващ полицай Близнаков от Районно управление "Полиция" – Пазарджик попитал младежа: "Ти като какъв се самоопределяш – българин, български гражданин или манго?". 

Въпросът бил зададен в присъствието на адвокатка от БХК и майката на Йонков.

"Свикнали сме разследващите органи да пренебрегват расистките престъпления и всячески да отказват да ги признаят за такива. Репликата на разследващия Близнаков обаче отива дори отвъд това покварено неглижиране на подобни случаи от българските разследващи", коментира адв. Маргарита Илиева от БХК.

Според нея държавата е опънала чадър над расистите и заради това част от българските полицаи не се свенят открито да проявяват своя расизъм. 

Илиева е убедена, че в случая може да се говори за тройно уязвим човек – дете, представител на малцинство и жертва на насилие.

От БХК информираха и че на 16 май районният съд в Пазарджик е определил мерки за защита на Йонков и е забранил на нападателя му да го доближава, да осъществява какъвто и да е контакт с него, както и да посещава дома му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase