Снимка: Bulgaria On Air

Екип от български студенти по право спечели престижно състезание по медиация във Виена при огромна конкуренция. Първото голямо постижение е, че нашите представители са избрани да участват след предварителните кандидатури. След това те успяват да докажат, че са най-добри в преговорите. Благодарение на успеха в следващите 3 години България има правото на директно участие в състезанието.

"Подготовката започна още през ноември за едно друго състезание. Получават се 7 месеца подготовка, но преди това момчетата имаха опит в друго международно състезание", разказа в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR юристът и треньор на отбора Дима Александрова.

Тя уточни, че медиацията е в начален стадий на развитие в България, но вече функционират центрове за извънсъдебно решаване на спорове. "Медиацията е процедура, в която две страни си дават възможност да решат извънсъдебно своя спор. Може да се обгърне много по-голям обхват от отношения. Това е един евтин начин две страни да решат спора си", обясни юристът.

"Участваха 20 отбора като преговарящи и 10 отбора като медиатори. След това достигнахме до осминафиналите и още в топ 8 бяхме единственият отбор, представител на Стария континент. Цяла Европа се обедини около нашето участие. Успяхме да победим всички преговарящи", разказа студентът по право Георги Еленков.

Ивайло Икономов, другият участник, също студент по право, разказа повече за самото състезание.

"Форматът е безкрайно реалистичен. Казусът е от 42 страници на тема вино - производител и търговец имат спор помежду си, а в него има страшно много факти. Преди всяка сесия ние играем от различна страна. Едва 60 минути преди сесията ни раздадоха конфиденциалната информация и трябваше да реагираме много бързо", уточни бъдещият юрист.

За него медиацията е по-бърза и по-евтина от съдебния процес, като пести много нерви на хората. "Виждал съм хора в съдебен процес и ми се иска един ден да им помагам да си помогнат сами. Неминуемо медиацията ще се въведе като курс на обучение у нас", каза още студентът.

Георги, другият представител на българския отбор, смята медиацията за творчески процес, при който двете страни заедно достигат до изход от диспута.

"Това е една ниша и ние искаме да се развиваме в тази насока, след като се сертифицираме като медиатори", призна бъдещият юрист в студиото на телевизията.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase