Снимка Ела и ти

Достъп за хора с увреждания до труднодостъпни места? За повечето чиновници това е просто една рампа за колички на стъпалата към определена институции.

Изкачване на планини и слизане в пещери въобще не са в категорията, към която някой би насочил хората, които искат все още да виждат красотата на света по подобаващ начин, независимо че са загубили способността да се придвижват на собствен ход.

За това се досетила преди около 7 години Гергана Дойчинова, която ръководи фондация „Аз и ти“. „Реших, че хората с подобни проблеми имат нужда от нещо повече, освен стандартно обгрижване, носене на храна, обличане. Те имат нашите мечти, копнежи и желания, а ние можем да се отзовем в тяхната ситуация в неизвестен момент. Поискахме да им покажем света в цялата му красота – да ги качим на планини, да ги спуснем в пещери, накрая и да полетят“, спомня си тя.  За да си спомнят хората, че преди по някаква причина да се окажат в списъка на така наречените инвалиди, са били част от един прекрасен свят с всички негови сезони. Тъй като още от 17-годишна е доброволец, Гергана решила да се насочи точно към тази сфера.

Първоначалният импулс да започнат подобни занимания бил да качат жена със затруднения в придвижването, която поискала да се изкачи сама, докъдето може. Това довело до идеята, че за останалата част от разстоянието може да се използват шейни и колички.

После на Гергана й хрумнало, че може да ги спуснат в пещера. "Говорихме първо с клуба на пещерняците, които ни изгледаха много странно и казаха, че трябвало да го обсъдят на заседание. След това казаха „Добре, действаме, техниката от нас, хората от вас“.

Така първите трудноподвижни хора били свалени в пещера, а после последвали още четири. Еднта дори била необезопасена. Естествено, стигнали само до входа, но все пак се потопили в атмосферата на това какво е да бъдеш под земята. Пещерняците разработили системата, по която количките да се спускат долу. А в допълнение - било уредено и част от хората, които трудно се придвижват, да летят с "крило" - версия на делтапланера, но без мотор.

За да бъдат изкачени в планината хората, които се придвижват трудно, се изискват доброволци, разказва Дойчинова. През зимата например Планинската спасителна служба на Черни връх отдава доброволно шейни, а петима планински спасители от Дупница реагирали много бързо и казали „Там сме, ще помогнем“. „Винаги се надяваме да има доброволци, защото това е моментът, в който те могат да си кажат „Ето това движение е щастието, което имам, и мога да помогна на други, които го нямат“. И до момента са имали като доброволец включително дете с аутизъм, което обаче се придвижва адски бързо и всеки път пита къде ще е новото мероприятие. Момиче в количка пък поискало да го издигнат съвсем леко до лифта, защото било доста уплашено. Обещали му да стигнат само до зоната му на конфорт, след което то викало "Още, още". След това поискало да повторят процедурата няколко пъти.

Кандидатите да участват в мероприятието са по равно – както хора, които навремето са катерили планини и са получили заболявания по-късно, така и хора, които са родени с такива. „В началото ги търсехме ние, а сега те търсят нас“, разказва Дойчинова. „Могат да се запишат на страницата ни. Помня как качихме една незряща майка, придружена от трите й деца, които се радваха, че могат да й подарят това преживяване“.

Изкачвали са и хора при трудни условия – например на Рибното езеро в Рила. Там количката се повредила и се наложило да се разглобява и сглобява в полеви условия. „Въпреки всички драми, свързани с търсене на флекс в планината, в крайна сметка успели да върнат хората по домовете им.

„Ела и ти“ предлага и предизвикателства от типа на състезания – например бягане на човек, возещ друг в количка. Поредното мероприятие от този род предстои в Пловдив, когато трябва да се обхождат тепетата. А желаещите са от деца до хора но около 60 години, но Дойчинова предупреждава, че всъщност проявяват интерес предимно към възрастните. Които по-дълго не са били деца и в по-ксните си години са загубили по-голямата част от това, с което светът е богат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase