Снимка: Bulgaria ON AIR

Психолози наблюдават сериозен ръст на хората с хранителни разстройства у нас. По техни данни става дума за близо 500 000 души, а най-засегнати са тийнейджърите.

"Хранителното разстройство е сериозно заболяване по типа на зависимите разстройства. Човек става изцяло зависим от това как се храни, с какво се храни, в един момент спира изобщо да се храни, или се храни и започва да повръща насилствено храната. Това е заболяване, което изисква своевременна намеса, защото е второ по причиняване на смъртност след зависимостите от наркотици", коментира психологът Полина Василева в студиото на "България сутрин".

Анорексията и булимията са сред най-разпространените хранителни разстройства, но те далеч не са единствените.

"Имаме доста висок ръст на емоционалното хранене. Това е едно такова тъпчене с цел да запълним вътрешните празноти. Имаме хиперфагия, която е затлъстяване. Имаме модерното заболяване - орторексията, която е мания по здравословно хранене", посочи Василева.

"Действително покрай социалните мрежи хранителните разстройства изключително много се засилиха, тъй като ние виждаме едни перфектни тела, в огромната си част фотошопирани. Обработката е много сериозна. Другото е, че всеки гледа да покаже най-хубавото, а няма да се покаже в най-лошия си вид. Има и всякакви камери, изчистват бръчки. Това се е наложило и като тенденция от доста бизнеси, които също имат изгода от това нещо", разясни диетологът д-р Анна Йорданова за Bulgaria ON AIR.

Причините за хранителните разстройства често се крият в ниската самооценка на един човек, или в далечни травми.

"Ако ще търсим причини, при хората, които целят чрез ограничение или хранителни режими да преобразят себе си, те са по-дълбоки. Обикновено се коренят в ниска самооценка и далечни травми от миналото им, още от детството. В едно одобрение, което те неистово търсят всячески и отвсякъде, което означава, че някъде назад във времето то им е липсвало. Тук се изисква дълбока терапевтична работа", заяви Василева.
По нейни думи при един човек със здраво самочувствие социалните мрежи не биха повлияли толкова сериозно върху самооценката му.

Д-р Йорданова отбеляза, че културата на хранене в България, но и по света, не е добра, а в последните години става все по-лоша.

"Когато аз започнах да уча хранене, не беше толкова популярно. Все повече придобива това нещо популярност. Орторексията например, е доста голям проблем в момента, защото се започва една тенденция. Това са много тежки психологични травми, които съответно водят до тези резултати", каза диетологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase