Валя и Деян. Кадър: Нова тв
fallback

Историята на Валентина и Деян разказва за нелеката цена да се занимаваш с изкуство у нас и да опазваш българското фолклорно наследство.

Животът им се дели на два свята. В първия изживяват мечтата си, за която са се борили от невръстни - Валентина пее в ансамбъл "Филип Кутев", а съпругът ѝ Деян е в мъжкия радиохор на Българското национално радио. Но цената да са там е много висока. Плащат я всеки ден в другия свят, в който карат такси и... отглеждат цветя, за да оцеляват.

"Заплатата ми е около 460 лева", споделя Деян. По четири часа на ден Валя пее. Следващите четири са за децата, защото в 7 часа вечерта се качва на таксито.

"Ако се занимавам само с такси, ще изкарвам много повече пари. Но за мен ансамбълът е всичко, целият ми свят - това е любовта ми на живота ми. Не мога да си представя живота си без да пея на сцена – да виждаш искрицата в очите на всеки един от публиката", споделя Валентина пред Нова тв.

"Хората отделят и малкото, което имат, за да отидат на един концерт, като нашия", споделя тя.

Разказва, че с мъжа й пробвали да се установят в чужбина, отишли в Германия, но... "съпругът ми издържа буквално само един месец", а Деян я допълва: "Не мога без България, казвам го от сърце и душа, защото си обичам страната".

Не се оплакват от живота си, даже се шегуват, че могат да се хванат на още три-четири места, за да живеят нормално те, а и двете им дъщери, на 10 и 12 години.

"Вкъщи са, сами. Това е най-тежкото нещо. Те разбират всичко, те оценяват всичко... оценяват го. Страхотни деца и се гордея с тях. Гордея се, че съм тяхна майка", казва Валя и сълзите й бликват, защото си забранява да предаде знанията на децата си, за да препечели пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

Разказва, че с мъжа й пробвали да се установят в чужбина, отишли в Германия, но... "съпругът ми издържа буквално само един месец", а Деян я допълва: "Не мога без България, казвам го от сърце и душа, защото си обичам страната"........И аз си обичам родината си но мразя управниците които я унищожиха. Затова преди 15 години я напуснах и сега живея като бял човек. Заплатата ми като тиражия е 15 000 евро на месец. Семейството ми живее без да се притеснява за утрешният ден както е в мутрестания!

6

ВЕЧЕ

преди 7 години

Е ЯСНО-ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО НЕ БИВА ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ,ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОСИГУРЯВА ВСИЧКО,КОЕТО ИСКАТ, НА ТЕПСИЯ.ИЗОБЩО ДА СИ ЖИВЕЯТ КАТО В СОЦИАЛИЗЪМА.НАЛИ РЕВЯХА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ-ИМАТ ГИ.ХИЛЯДИ В БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ НА ДВЕ И ТРИ МЕСТА И НЕ РЕВАТ.НИКОЙ НЕ БИВА ДА ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ!А НА ТИЯ,КАТО НЕ ИМ ХАРЕСВА ТУК,ДА ИДАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЧУЖБИНА.НО НЕ ОТИВАТ-ЗАЩО ЛИ?!

5

до м дааа

преди 7 години

Нали се сещаш,че има разлика м/у занимаващ се с изкуство и виртуоз в съответното?

fallback