Снимка: Reuters. архив

Корите на мандарините и портокалите са обработвани, но това не е опасно за здравето. В това увери експертът в БАБХ инж. Атанас Дробенов пред Нова телевизия.

Контролът на БАБХ е непрестанен, поясни той. По думите на експерта е важно да се знае, че не е позволено от законодателството влагането в пресните плодове на каквите и да е вещества, добавки и оцветители, които да могат да изменят естествените им хранителни качества. Но при цитрусите става въпрос за повърхностна обработка на плода, която не е рискова. Използването на веществата не е опасно за здравето на хората.

Инж. Дробенов обясни, че кората е цитрусите е пореста и пропусклива и затова с цел удължаване на трайността и предпазване на бактерии се прави повърхностна обработка.

"Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода", обясни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase