Снимка: Bulgaria ON AIR

За гаранционен фонд за щети в земеделието настояват фермерите. Обосновават се, че това ще им даде по-голяма сигурност. Идеята не е нова, минала е дискусия през няколко правителства.

"Тук вече държавата може да съдейства с финансов механизъм, който да гарантира обезщетения за земеделеца. Хора, които са понесли такива последствия, са готови да участват в тази система като фонд, да имат шанс да си стъпят на краката. Има такива добри практики в Европа", заяви председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов в студиото на "България сутрин".

"Системата за борба с градушките има пропуски, а дъждовете и липсата на работна ръка водят до огромни загуби, на мнение е председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. Той допълни, че от началото на годинаа е внесено предложение, което да гарантира превенциите от градушките и други природни бедствия, а не да се обезщетяват гражданите.

"Преди 5-6 години група земеделски браншови организации направихме одит и се оказа, че има пропуски в системата за борба с градушките. Състоянието е много трудно в момента. Ягодите и малините са изключително чувствителни на градушки. Един по-голям дъжд не позволява да се отиде 1-2 дена на полето, има липса на работна ръка, за да се изчистят полетата и това води до огромни загуби", допълни Петков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Георги Стоянов градушката може както да увреди плода, така и да наруши търговския му вид.

"Когато има повреждане на продукцията механизмите за подпомагане са от страна на застраховани земеделски площи, има и държавен фонд за компенсиране, но този механизъм не работи, защото не сме сигурни противоградната система колко е ефективна. Ако тя не си върши работата адекватно, ще се натовари секторът. При една градушка плодът, който чакаш цяла година да придобие търговски вид, е непродаваем", коментира гостът.

Експертите дадоха за пример други държави от Европейския съюз, при които тази сиистема работи. "В Германия и Австрия работи системата. Там самоучастието на земеделските производители в такъв взаимоспомагателен фонд е голямо, защото там се покриват не само, когато има 100% увреждане на продукцията, но и 20, 30, 40%. Както при автомобилното застраховане - в зависимост от щетата се изплаща потенциалната загуба от цената на готовата продадена продукция", добави Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase