Хан Тервел. Снимка: НИМ
fallback

Бъдещата съюзна операция срещу Ислямска държава да носи кодовото име "Свети цар Тервел Български", предлага директорът на НИМ Божидар Димитров в свое писмо до медиите.

"Вече е ясно – съюзна операция срещу Ислямска държава ще има. Всъщност основите на съюза вече са положени – Франция и Русия вече заедно бомбят джихадистите. Скоро към тях ще се присъединят и САЩ и Великобритания”, пише в своята позиция историкът.

Oще по темата
“Всяка операция от този род си има кодово име – "Пустинна буря" например. Тъй като тази операция е срещу "Халифат" – т.е. всесветска ислямска държава, време е чрез кодовото име на бъдещата операция да бъде "Свети цар Тервел Български" – победителят на първия Халифат", смята Божидар Димитров.

В своето изложение той припомня, как през 716 г. войските на Халифата нахлуват в Европа през двете й врати – Гибралския проток и Босфора. На запад, макар и с по-слаби сили, превземат цяла Испания и ще бъдат спрени едва в 734 г., припомня историкът.

"На изток нещата са далеч по страшни. Тук е главният удар. Двеста хиляди араби – джихадисти с 5000 кораби десантират са пред Константинопол и атакуват града – столица в тази епоха на християнска Европа. Изморените му защитници отбиват поредната атака, знаейки, че за следващата вече нямат хора и сили. Отчаянието им става пълно, когато забелязват по хълмовете над Града гъстите редици на български конни полкове", припомня директорът на НИМ.

Пред Константинопол, за изненада на джихадистите, българската конница тръгва в атака срещу арабите. “Българите секат джихадистите като тръстика. От крепостните стени се разнася тържествуващ вик: "Христос Ника", сочи Димитров. Историкът е категоричен, че българският владетел Тервел е християнин и в този случай побеждава християнската солидарност."Въпреки проблемите си с Византия, той решава да я спаси, защото си дава сметка, че така спасява християнството”, констатира Божидар Димитров.

Той припомня, че Тервел Български е обявен за спасител на Европа и като такъв е бил тачен до ХVIII век.

"За него във Франция, Италия и Германия са създадени десетки драми, романи, поеми. Обявен е за светец и от Западната и от Източната църква под името "Свети цар Тривелий". Образа му краси стотици възрожденски църкви”, отчита историкът и призовава в заключение: "Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името "Свети цар Тервел Български".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Богомил

преди 8 години

Още по-смешно е да се нарича "Византия" - гръцка. Константин Велики е мизиец-българин. Юстиниан Велики(с тракийско име Петър Сабазий), когато е искал да каже, че някой е крадец и мошенник, е казвал, че той е грък. Така казваше и моя дядо за хората от съседното село. Защо ли? От -ти до края на V - ти век императорите в Константинопол са траки, наричани и българи. Лълководците също, например роденият в Сепарева баня Велизарий. Това е българска доминация в Цариград. Това е смърт за гърците.

78

Анонимен

преди 8 години

Удивително, доколко враговете ни, с помощта на техните български слуги, кои платени, кои от глупост. Каква Византия през V -ми век? Няма такава империя! Константинопол отдавна е паднал, когато немските историци измислят името "Византия", за да не пишат Римска империя или Източна римска империя. Защото те претендират, че създадената много векове след Рим, империя на франките, е единствената римска империя. Толкова е просто, колкото са неграмотни и немислещи повечето коментиращи днес.

77

Богомил

преди 8 години

До Анонимен Драги, защо разпространявате измислените истории от нашите врагове, гърци, руснаци, анстроунгарци и т.н.? Българите никога са нямали ханове или канове! Никъде няма следи зя това!Никъде! Напротив, има факти, че са се наричали князе. Вижте "Именник на българските владетели. Княз(канас). Канасубиги- княз от бога! Нищо общо нямаме с тюрките, не само генетично , но и културно. Ние българите сме траките, местни народи, създатели на първата човешка цивилизация, преди Шумер и Египет. Н

fallback