Снимка: Bulgaria ON AIR

След като стана ясно, че тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат положени за вечен покой в България, все още няма яснота дали това ще стане с държавни почести. Сега мощите му лежат в криптата "Св. Августин" в баварския град Кобург. С пренасянето на мощите на първия цар на Третата българска държава страната ни ще погребе у нас всичките си владетели след Освобождението.

Историци припомнят, че Фердинанд не е единственият владетел, управлявал след Освобождението, чиито останки дълго време не са се намирали на територията на страната ни. Един от тях е княз Александър I Батенберг. Историкът Димитър Пиронков припомня, че след абдикацията си Батенберг се установява в Грац. Там е бил командир на гарнизона.

Още по темата
“На няколко пъти заболява доста тежко, даже прекарва едра шарка, измъчва го много язвата, която заболява още в България, и при последната си среща, три месеца преди неговата смърт, с неговата сестра Мария във Венеция той споделя следното: "Ако умра, искам да бъда погребан в любимата България, за която дадох всичките си сили", цитира историкът Димитър Пиронков думите на Батенберг.

Според Пиронков Батенберг е избран за български княз заради потеклото си, но с времето обиква страната ни. Мавзолеят на княза е построен през 1897 г. по проект на швейцарския архитект Хайнрих Майер, като интериорът е украсен от известния български художник Харалампи Тачев. След смъртта му тленните останки са положени в ротондата "Св. Георги" в София. На 3 януари 1898 г. те са положени в мавзолея. През 1894, една година след смъртта на Батенберг, Народното събрание взима решение да бъде построена на това място, като се отпускат 40 хил. златни лева. За съжаление, обаче, освен този мавзолей няма друг паметник в България на първия български княз след Освобождението.

След това на власт идва Фердинанд. неговото желание също е да бъде погребан в родината ни. Тленните му останки лежат непогребани от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин", положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите си.

"Цар Фердинад Български е значим български монарх, за когото вече от много години се правят усилия да бъде върнат в Родината, каквато е последната му воля. Той е искал да бъде погребан тук, на българска земя, за съжаление през 1948г., когато почива, не е възможно това да се случи, поради наложения в България комунистически режим", заяви историкът Тодор Чобанов.

До месец тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат върнати в България. Съобщението е официално от фонд “Цар Борис и царица Йоана”. В изявлението им се казва, че днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват те да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия дворец на Фердинанд "Врана" в София. По този начин ще се отдаде нужната почит към един главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението си, е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Интересна е и историята на цар Борис Трети. Той умира внезапно от инфаркт след кратко боледуване на 28 август 1943 г., скоро след завръщането си от визита при Хитлер. Той е погребан по негово желание в Рилския манастир, където се съхраняват мощите на светеца покровител на България св. Иван Рилски, но през 1946 г. е преместен в парка "Врана". След 5 години новият комунистически вожд Вълко Червенков дава заповед гробът на Борис, заедно с параклиса, да бъдат взривени.

Днес в Рилския манастир се намира стъкленицата с неговото сърце и желанието на царя е спазено - да се бъде погребан на това свято място в манастира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase