Снимка: БТА
fallback

Атентатите в Париж са акт на война, която обаче не е започнала сега и се води в други части на света, смята политологът Антоний Тодоров.

Oще по темата

По думите му с атаки, като тези от Париж, терористите целят затваряне на границите и идване на власт на правителства, които да сложат край на сегашните демократични и мултикултурни общества.

"По-добре да гледаме на терористите като на природно бедствие, което застрашава човешкия живот, отколкото да влизаме в тяхната логика", призова и Даниел Смилов, също политолог, пред bTV.

Той посочи, че на този етап реакцията на Франция е по-скоро премерена и не трябва да се скача към необмислени акции като моментално и недобре планирано начало на сухопътна операция в Сирия.

"Влезем ли в сценария на сблъсък на цивилизации, това всъщност е механизъм за набиране на хора от страна на "Ислямска държава", категоричен е Смилов.

И двамата анализатори изразиха мнение, че не може да се говори за религиозен елемент.

"Това, че тези терористи развяват знамето на исляма, не променя с нищо нещата", заяви Тодоров, като припомни, че това, което са предложили екстремистите на мюсюлманския свят, е прогонило милиони от домовете им.

По отношение на бежанската вълна и действията на ЕС, Даниел Смилов посочи, че заявената от Ангела Меркел готовност Германия да приеме 1 млн. бежанци не е само хуманитарен акт, но и действие за повишаване на сигурността – има огромно струпване на хора в няколко горещи точки вътре и извън общността и Бундесрепубликата предлага вариант за намаляване на напрежението.

"Меркел надцени интелигентността на средния европейски лидер, нямаше логистична координация", отбеляза Смилов.

Антони Тодоров допълни, че в момента са вижда определен политически цинизъм у източноевропейските страни – през 2003 г. заради членството си в НАТО те били най-послушни и единодушни в подкрепата си за инвазията в Ирак, против която са били Франция, Германия и Белгия, и за която вече и Тони Блеър признава, че е довела до появата на ИДИЛ.

Сега, 12 години по-късно, същите източноевропейски държави не искат да приемат хората, бягащи от джихадистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Lan

преди 8 години

То защото на терористите им пука за нашите "идеали", възползват се от толерастията и налагат своите виждания. След сто години няма да има помен от "мултикултуризъм" - ще има само една култура и тя няма да ни харесва! Българите не са заслепено стадо - много добре виждаме кланицата и никакви краси думи не могат да се мерят с кръвта, особено с нашата!

16

Анонимен

преди 8 години

Пази Боже сляпо да прогледа...и да се изказва

15

Свобода не слободия

преди 8 години

Не може без граници, в дебелите книги пише, че градовете са имали крепостни стени в миналото. Сега всеки иска да има сигурен дом, слага аларми, камери, охрана, а държавите? Има много несправедливост по света, затова има и страдание.

fallback