Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът Румяна Бъчварова призова полицаите да преосмислят решението си за напускане на системата. По-рано се проведе среща на МВР шефа със синдикатите, в която участва и финансовият министър Владислав Горанов за социалните пакети на служителите в сферата за сигурност.

Още по темата

И Бъчварова, и Горанов аргументираха орязването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10 с възможността за работа при по-добри условия.

"Ако трябва да изплатим обезщетенията на всички, това означава около половин милиард само в системата на МВР", уточниха те.

Бъчварова пък посочи, че до момента ресурсите, с които разполага МВР при тази численост не дават възможност на ведомството да работи максимално пълноценно, а предложеното решение е най-щадящото.

Освен по-малко заплати при пенсиониране, се намаляват отпуските на полицаите от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.  За утре униформените готвят протест.

Горанов обясни, че 95% от бюджетите на силовите министерства отиват за заплати. Според двамата министри отлагането на това решение ще задълбочи проблемите в МВР.

"Оставайки, служителите получават сигурност, възможност за кариерно развитие и възможност да работят при по-добри условия", изтъкна още веднъж Бъчварова. Тя призова да не се спекулира с темата, защото няма идеално решение. Като аргумент тя посочи това, че разликата в броя брутни заплати при напускане би позволила на съответния полицейски служител да е без работа по-малко от година.

Вътрешният министър даде да се разбере, че за новопостъпващите в системата условията ще са други.

Бъчварова съобщи, че в последните дни рапорт за напускане са подали около 250 души. При намаляване на обезщетенията, в бюджета ще остават около 25 млн. лева годишно.

Финансовият министър отново напомни тезата си, че трябва да се намаляват разходите и съответно дефицитът иначе всяка есен темата за дълга ще бъде на вниманието на политиците и на българските граждани.

По думите му целта на тези предложения не е да се противопоставят едни държавни служители на други, а да се насочи ресурсът за реални политики, свързани с отбраната и сигурността.

Горанов каза, че системите за сигурност са важни, но измежду всички приоритети ограниченият ресурс трябва да бъде насочен максимално ефективно.

Диалогът със синдикатите по темата продължава, предстоят две четения на бюджета в НС, напомниха Бъчварова и Горанов.

На извънреден брифинг синдикатите обясниха, че е нарушен социалният диалог и приетият на тристранката бюджет е бил без тези текстове. От думите на Горанов и Бъчварова пък стана ясно, че подготовката на бюджета текла в предизборна обстановка и всяка тема можело да се използва за популистки цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase