Снимка: Булфото, архив

Според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, ако предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за орязване на социалните придобивки на полицаи и военни станат факт, ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност", каквото България не помни.

Още по темата

"Една четвърт от служителите в сектор "Сигурност" могат да напуснат работните си места", предупреди той по БНР.

Горанов предложи от следващата година с поправки в Закона за МВР, който засяга освен полицаите и надзирателите в затворите, да отпадне допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж.

Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет.

Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Мярката би помогнала да се ограничат разходите за двете силови министерства, които всяка година искат все повече пари за издръжка, мотивира се финансовия министър.

Според Попов обаче вече е започнало масово подаване на заявления за прекратяване на служебното правоотношение.

"Това не са само колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна, от която не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години", коментира той.

В понеделник шефовете на "Правна дирекция" и на Дирекция "Човешки ресурси" в МВР са подали оставки.
Не е ясна причината за решението за напускане. Неофициално се твърди, че то е свързано с идеята за намаляване на 20-те заплати на служителите при пенсиониране, допълва БНР.

Попов обясни, че хората, които имат право на пенсия в сектор "Сигурност", са 7 хиляди.

"Аз не се наемам да прогнозирам колко общо ще напуснат, но тази цифра може да стигне до една четвърт от състава на МВР. Основната причина е, че за служителите на сектор "Сигурност“ от години няма елементарна сигурност. Ние по никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата", отсече синдикалистът и предупреди, че полицаите се готвят за протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase