Снимка: БТА
fallback

Централната избирателна комисия даде извънреден брифинг за ситуацията в "Арена Армеец". Членовете й обясниха, че за хаоса е отговорна Общинската избирателна комисия, защото тя трябва да създаде организация на територията на изборния район.

Oще по темата
"Не разбирайте това като оправдание от страна на ЦИК. В организационно отношение каквото сме могли сме направили", заяви Камелия Нейкова. Тя напомни, че 48 часа е законовият срок, в който трябва да бъде обявен резултатът на територията на изборните райони.

Нейкова допълни, че ЦИК има уверението на ОИК-София, че това ще се случи.

Оставката на ЦИК не е на дневен ред, по-важно е да се справим със ситуацията и да обработим резултатите от изборите, казаха пред журналисти Александър Андреев и Цветозар Томов, членове и говорители на Централната избирателна комисия.

И тази нощ ще продължи приемането на протоколи от столичните СИК в Общинската избирателна комисия в София.

"Още на 15 октомври ЦИК разреши на ОИК в София да наеме 136 сътрудници, които да обработват протоколите на СИК в града. Днес пратихме в "Арена Армеец" още 20 души наши сътрудници, които да помогнат на ОИК да ускори приемането на протоколите", добави тя. Ние също сме в тежка ситуация, трябва да приемем протоколи от 42 650 секции в цялата страна, но към момента се справяме добре, каза Нейкова.

По думите й, ако се наложи, ще бъдат изпратени още сътрудници от ЦИК в зала "Арена Армеец“, но не е възможно членове на ЦИК да отидат да подпомогнат дейността.

Първо, защото ЦИК е органът, който приема протоколите от общинските избирателни комисии и няма как да работи в две качества и второ, защото в почти цялата страна всички ОИК са приключили своята работа, като в половината от тях протоколите са обработени на 100% и те пристигат при нас. Така че работата е денонощна и непрекъсната и при нас в ЦИК", коментира Нейкова, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че председателят на ЦИК е в непрекъсната връзка с ръководството на общинската избирателна комисия, което е потвърдило, че с наличният техен ресурс ще се справят със ситуацията и са уверили, че ще се изпълнят законовите задължения в рамките на определения в Изборния кодекс текст.

Нейкова призова да не се приоритизира търсенето на виновник, а да се съдейства за бързото приключване на работата по приемането на протоколите.

Цветозар Томов допълни, че вина за възникналата ситуация несъмнено има и ЦИК. "Несъмнено една от причините за това са и слабостите в Изборния кодекс. Всички институции с комбинирани усилия трябва да преодолеят кризата", категоричен бе той. "В момента е по-важно да преодолеем кризата и по-възможност да не измъчим прекалено тези хора, макар че вече сме го направили достатъчно, както и да не допуснем бламиране на изборите", допълни Томов. Той заяви, че с последното от ЦИК ще се справят.

"Всичко е наред засега. Няма никакви изборни нарушения при приемането на документите. Цената, която плащат тези хора, вече е свръх висока и всички институции трябва да се погрижат за това да не се повтаря никога повече“, коментира още Томов.

ЦИК ще предложи на МС хората, които чакат повече от 24 часа за предаването на изборните протоколи, да бъдат възнаградени допълнително, както и за деня 27 октомври да бъдат освободени от служебните си задължения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 8 години

Кой е виновен? Не се ли сещате? Неолибералите не ги е еня за обикновения човек.

56

SS

преди 8 години

забелязахте ли покрай изборите и сидеров и арената медиите млъкнаха за бежанците, преди това само те им бяха в устите, бежанците бежанците границата сега нищо не казват за тях? да не са спрели да влизат в бг????? всички медии са манипулативни и насаждат в хората за не6то изкривени мнения и промиват мозъци...

55

Анонимен

преди 8 години

Виновни са комунистите !

fallback