Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова беше гост на спектакъла на Софийската опера и балет в Скопие.

"Нашето посрещане беше повече от горещо, толкова вдъхновяващо и за двете страни. Беше прекрасно организирано от гостоприемството на Националната опера и балет в Скопие и нашата подготовка. Ние си давахме сметка, че отиваме в един театър, в който никога не е звучал композиторът Вагнер. Отговорността ни беше голяма, защото тази публика, която за пръв път ще влезе в оперната зала, трябва да бъде подготвена и очакваща", заяви директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът отбеляза, че не е изпитвал напрежение или притеснение за участието на Софийската опера и балет в Скопие, въпреки политическата обстановка.

"Ние отидохме с чисти сърца, с ясни намерения да покажем един висок професионализъм на Софийската опера и това се случи. Този фестивал се провежда за 52-ри път. Това означава, че този театър извървява една много сериозна традиция в класическия репертоар. Ние знаехме, че президентът на Северна Македония ще дойде на спектакъла и бяхме любезно зарадвани от тяхна страна, че ще има едно високо присъствие", каза акад. Карталов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи президентът на Република Северна Македония е била сърдечна и искрена в поздрава си към Софийската опера.

"Първите ѝ думи бяха, че дипломация се прави първо с културна дипломация, а другата дипломация е на втори план. Тя показа едно огромно уважение към артистите, към спектакъла, направи един анализ на представлението по време на коктейла, на който тя дойде след представлението и стоя почти до края му. Впечатляващото беше, че въодушевлението, което тя сподели, беше със ставане на крака още с първото спускане на завесата", разказа акад. Карталов.

Той подчерта, че културата е първият мост на дипломацията.

"Както има дипломация на културата, така трябва да има и култура на дипломатическите отношения и това е първият мост, който трябва да извървят политиците, срещайки се от двете страни, от двата бряга на една пълноводна, доста често бурна река", смята събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase