Николина Ангелкова. Снимка: БулФото, архив
fallback

Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм, заяви ресорният министър Николина Ангелкова пред bTV.

Oще по темата
„Числата варират от 20% до 80% спад на руски туристи, но нямаме средна представа. Тенденцията не е от вчера, а от година и половина”, коментира Ангелкова. Тя цитира статистически данни на руските туроператори, които отчитат драстичен спад в интереса и към други традиционни дестинации за руснаците като Египет, Турция, Израел.

„Очаква ни пълен с предизвикателства туристически сезон. Нека се фокусираме върху работата си и върху това, което можем да предложим, а не върху това, което можем да изгубим”, призова министърът на туризма.

По думите й отливът на руски туристи се очаква да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. „Очаква се 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на гостите от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция.

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад”, според Димитър Цонев, генерален директор на голяма туристическа агенция.

По думите на Цонев това се дължи на няколко фактора - финансовата криза в страната, когато рублата загуби близо 50% от стойността си, военната ситуация в Украйна, както и участието на България в санкциите срещу Русия, включително изказванията от политици по адрес на Русия.

Димитър Цонев предупреди и за друг назряващ проблем. „От края на миналата година и началото на тази се забелязва рязко увеличение на руснаците, които искат да продадат имотите си в България”, обясни той.

Цонев е категоричен, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, туристическият сезон в България вместо с ръст на чужди туристи, може да завърши с фалити на хотели и туроператори.

На фона на възмущението, което предизвикаха командировките на журналисти от частни медии в Париж за откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”в Лувъра, министър Ангелкова призова „да не търсим скандали от нещо добро, а да обединим усилията си и да покажем нашата страна като страна със страхотни възможности”.

„Всяка държава има проблем, но никой не си изнася мръсните неща навън, а си остават вътре в България. При нас става точно обратното, защото живеем в интернет общество”, обясни още Ангелкова.

Ресорният министър призна, че в туристическия бранш в България има много проблеми, най-сериозният от които е качеството на обслужването.

„Осъзнали сме колко е важен туризмът за икономиката – ние сме първото правителство със специално министерство на туризма”, обобщи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

zlatna igla

преди 9 години

taia bulka sto ne ostana v parij da pazi zlatnata bg stoka v luvara?

67

Анонимен

преди 9 години

Поредната калинка от харема на Бойко

66

Христо

преди 9 години

Президентът Плевналиев нарече Русия "агресивна" / разбирай и срещу България/ и "империалистическа" страна. Лично аз не бих отишъл на гости там, където обиждат страната ми с тези епитети.

fallback