Николина Ангелкова. Снимка: БТА

Готови сме за предстоящия туристически сезон. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, кмета Иван Портних, главния секретар на
МВР Георги Костов и новия шеф на полицията във Варна старши комисар Даниел Пашов.

Повод за срещата бе подготовката за идващото лято. За изминалия сезон не сме констатирали нарушения на Закона за туризма, каза министърът.

Относно случая в хотела на Златни пясъци, където имаше сблъсъци между румънски и български туристи за храна, министърът заяви, че проблемът е, че не са успели навреме да обслужат туристите. Нека не преекспонираме този случай, такива има навсякъде по света, каза Николина Ангелкова.

Според министъра на туризма има увеличение на заявките по интернет за предстоящия сезон. Що се отнася до направените вече заявки, ръстът им от Германия е около 5 процента, а от Литва и Латвия 40 на сто.

Очакваните у нас полски туристи пък ще бъдат с 5% повече. Французите, които се чакат в България, са с 4-5% повече от миналата година. Интересът на руски граждани се увеличава с 30-40%, каза министърът на туризма.

Вече 400-500 души на час минават през Лувъра, където гостува българската изложба със съкровищата на траките. Очакваме това да привлече още повече интереса на французите, каза министър Ангелкова.

На въпрос кога ще приключат ремонтите в центъра на Варна, кметът Иван Портних обеща, че за абитуриентските балове централните пътни артерии на Варна ще бъдат отворени.

Автор: Пламен Янков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase