Снимка: архив Ройтерс

Моловете у нас изгряха с нова история. Жена опита да накърми огладнялото си дете на пейка в търговски център в столицата, но охранител я накарал да спре.

Историята добива публичност на фона на друг скандал - охранители в мол във Варна пребиха до смърт мъж преди десетина дни. Днес те са в ареста в очакване на тежки присъди.

Още по темата

За историята на кърмещата майка разказа Българският хелзински комитет, според който има случай на дискриминация. Комитетът е решил да представлява жената по дело за защита правото на майките да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява потърпевшата Деница Панайотова.

Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно. Причината е, че гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила, съобщават от БХК.

От Комитета смятат, че спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Според защитниците кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", обясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК.

Според адвокат Даниела Фъртунова пък правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase