Един от тримата охранители, обвинени за убийството в мола Снимка: архив, Булфото

Обучението на охранители от фирмите, които ги наемат, се претупва и в повечето случаи само се подписват декларации, каза пред Нова телевизия експертът ген. Румен Ралчев в коментар на случая във варненски мол, при който трима гардове пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров.

Още по темата
Всяка фирма трябва да подготвя хората си за този тип работа. Дали тя може, или не, това е субективен въпрос,  обясни ген. Ралчев.

По думите му в повечето случаи „армията от охранители” се състои от пенсионери и неукрепнали младежи, както и едно малко ядро от ръководители, които действително са професионалисти.

Според него е възможно в тази многохилядна числена маса да се вмъкнат хора, които са малко по-лабилни или малко по-самонадеяни. Той обаче е категоричен, че системата за вътрешен контрол в охранителните фирми трябва да се засили.

За да се започне работа като охранител, законът изисква набор от документи, сред които свидетелство за чисто съдебно минало и диплома поне за средно образование. Ако обаче има хулигански прояви, но не е осъждан, се оказва, че кандидатът може да започне работа като охранител.

„Фирмите са няколко хиляди, обектите намаляват. И се получава един вакуум – на всякаква цена да се вземе обектът. Следователно пада качеството на охранителите и подготовката им”, обясни ген. Румен Ралчев.

Както Dnes.bg писа, Варненският окръжен съд остави в ареста тримата биячи - 24-годишният Ангел Николов, 22-годишният Красимир Димитров и 19-годишният Цветан Маринов, които са привлечени като обвиняеми за съучастие в убийство. Според съда има доказателства, че всеки един от тях е отговорен за смъртта на 52-годишния Нягол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase