Снимка: архив, БулФото

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка в знак на протест срещу избора на Слави Бинев за прадседател на Комисията по култура и медии в парламента.

Намерението е заявено в протестно писмо, публикувано на сайта на Народния театър, което е адресирано до президента, председателя на НС и премиера.

Наскоро режисьорът Александър Морфов обяви, че напуска Народния театър в знак на протест.

Още по темата
В писмото си артистите заявяват, че изборът на Бинев е "фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух”.

Те уточняват, че не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на Слави Бинев, “които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата”.

“Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии.

Култура не се управлява – тя се подкрепя. Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха”, пише в писмото.

Артистите изтъкват, че законотворчеството, от което се нуждае сферата на културата, изисква пълен политически консенсус, а Слави Бинев е “проводник на конфронтацията и силовите методи”.

Те посочват още, че липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

В писмото се заявява още, че най-достойно е той сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии, или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии.

“Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще”, категорични са от трупата на Народен театър „Иван Вазов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase