Снимка: Архив БТА

Общ преглед
  Артистите излязоха на улицата, за да протестират открито срещу назначаването на Слави Бинев за шеф на комисията по културата и медиите в парламента. Докато хората на изкуството се събраха на протест в градинката пред „Кристал“, Бинев им определи среща в комисията по култура, за да изяснят позициите си.
Още по темата
Артистите обаче не уважиха поканата му и той беше посрещнат от празна зала.

Пред журналистите Бинев обясни, че когато някой има претенции, е нормално те да бъдат обсъдени.

В същото време множество артисти тръгнаха по жълтите павета и обгардиха централната сграда на Народното събрание. Те бяха предвождани от актьорите Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов. Артистите блокираха за кратко движението пред парламента и в звак на протест дори седнаха на жълтите павета.

В бунта на артистите се включиха и режисьорът Александър Морфов, който снощи обяви, че напуска Народния театър заради Бинев. На улицата излязоха и Веселин Ранков, Рени Врангова, Вальо Йорданов, Павел Чернев. Там беше и журналистът Найо Тицин.

"Със сила и вяра Бог да е с нас!", обяви със вдигнат юмрук от стълбите на парламента Йосиф Сърчаджиев. Владимир Люцканов пък обясни, че назначението на Бинев е логичен завършек на всичко, което се случва с културата у нас. Според него назначението на новия шеф на културата е равносилно на назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС преди повече от година.

Александър Морфов потвърди, че е подал молба за напускане на Народния театър. "Не мога да бъда държавен служител като режисьор от държавен театър и да протестирам", обясни той. Морфов разказа, че артистите са се организирали спонтанно в социалните мрежи, и призна, че е очаквал по-малко колеги на протеста. "Слава Богу, има представители на всички театри", каза той. Морфов обясни и че не би отишъл на среща със Слави Бинев.

„Демокрация не е тирания на мнозинството над малцинството, а спазване на законите в държавата“, коментира по същото време Бинев на несъстоялата се среща с артистите. Той обвини артистите, че са удавени в предубеждението си към него, но се надявал те да поставят проблемите си аргументирано пред него.

„Надявах се Сашо Морфов все пак да разбере, че някои от героите му, с които той много се гордее, специално хъшовете, са били борци за свобода, точно такива, какъвто за негова радост или за негова жалост се явявам аз“, каза Слави Бинев и допълни: „Може би не точно в толкова протрития им и скъсан вариант“.

Депутатът направи уговорката, че няма нищо против начина, по който са изглеждали тези борци за свобода, нито против произведенията на Морфов.

Бинев обясни още, че почти всички браншови организации на хората на изкуството са му се обадили, за да изразят подкрепата си за него. „Това ме учудва, защото явно в България тези, на които им се даде гръб да противодействат на нещо, имат смелостта да го правят“, каза той и допълни, че тези, които имали принципна позиция, му засвидетелствали подкрепата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар