Снимка: БТА

Новият шеф на комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев даде да се разбере, че няма да се оттегли от поста заради растящото недоволство в артистичните среди срещу него. „Ако трябва да си мерим артистите, ще почнем“, каза Бинев на пространна пресконференция и обясни, че много от хората на културата го подкрепят.

Още по темата

Шефът на комисията по култура и медии обяви, че е предложен за поста от лидера си Валери Симеонов и само той може да го оттегли. Депутатът от ПФ все пак остави вратичка за оставката си – ако зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София Веселин Пенев напуснат постовете си, както настояват Патриотите.

Слави Бинев обяви, че е най-подготвеният човек в парламента за шефското място на комисията по културата и медиите. Самочувствието му идвало от опита в управлението на европейски проекти. „Искам да създам система на тези хора да творят“, каза депутатът. Той обясни, че не иска да се бърка в работата на хората на културата.

„Не мога да рисувам, не мога да стихоплетствам, моите таланти са другаде“, каза новият началник на културата в парламента.

Бинев коментира и обвиненията срещу него, че е известен единствено с чалга заведенията си. Той обясни, че в заведенията му са свирили и попизпълнители и той всъщност е печелил пари от култура. „Ако ви кажа какви репродукции има на Мона Лиза в Италия, ще ви падне капата. Това е – ако се купува, ще се продава“, каза депутатът. Той обясни, че не е пял с Бийтълс, но на Сейшелите бил съдружник с Джордж Харисън.

Шефът на културата в парламента обясни и че е доказал, че има живот на Марс, с това, че е скочил срещу целия престъпен свят и е доказал на хората, че не е мутра. „С всичките си досеги с криминалитета съм бил жертва. Лошото в България е, че жертвата я слагат наравно с мъчителя“, коментира той упреците към него, че имa тъмно минало.

Според Бинев този образ му е изграден умишлено и протестиращите артисти са подведени. Той обвини част от тях, че са „платени революционери“, зад които стоял и Цветан Цветанов. Той все пак обясни, че е готов да се види с протестиращите срещу него хора на културата, когато и където те поискат.

„Единият вариант е тези хора да са объркани или да са злонамерени. Виждате ли трети вариант, след като тези хора не ме познават?“, попита Бинев. Според него атаката срещу него има две цели – политически натиск върху Патриотите заради очакванията да напуснат мнозинството и отвличане на вниманието от другите комисии в Народното събрание.

Слави Бинев отказа да отговаря на въпроси за това кои са любимите му писатели, композитори и постановки. „Изключително глупава викторина. По-добре ме изпитвайте за европейски фондове“, каза той. Все пак новият шеф на комисията по култура и медии обясни, че последната книга, която е чел, е „Крива на щастието“ на Иво Иванов, а последната постановка на Александър Морфов, която е гледал, е била „Хъшове“.

Бинев обеща закон за мецeнатството за хората на културата и да освободи медиите от политическите и икономическите им зависимости.

Избрано от Слави Бинев:

„Има голяма разлика между това дали си добър творец и дали си добър човек“. „В името на това да вървим напред съм готов да не търся глупави реванши и да излезем от глупавата ситуация, в която всички сме се насосали“.

„Видял съм се с много от хората, които са част от гилдията. Аз съм ги въздържал да се конфронтират, защото се чувствам достатъчно потентен да го направя сам“.

„Израснал съм по театрите, във Френската едно време ни водеха на театър и опера и ни заключваха да стоим. Всяко насилствено нещо предизвика отвращение“.

„В България евроскептиците сигурно са най големите оптимисти, защото проблемите, които се критикуват в Европа, са декоративни в сравнение с нашите. Така че в България евроскептиците се превръщат в еврооптимисти“.

„Когато е нападнат, човек се защитава с всички средства – хапе, драска, фучи, каквото може... Ако мъжете, които обичате, се надупват, когато ги нападнат, съжалявам...“

„Баща съм на пет деца и имам внучка на 10 години. Децата ме питат дали верно съм такова говедо. И аз не знам с какво съм заслужил това“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase