Ангел Семерджиев. Снимка: Булфото, архив
fallback

Увеличението на цената на тока е неминуемо и зависи от компенсирането на дефицитите от регулираната дейност на Националната електрическа компания (НЕК), заяви в ефира на bTV бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Oще по темата
Семерджиев оглавяваше енергийния регулатор в периода 2009-2013 година.

Той посочи още, че до 2012 година не е имало некомпенсирани разходи на държавната компания, която е обществен доставчик за регулирания пазар на електричество в България. Дотогава цената на конвенционалния ток е намалявала, но след това в сметките са влeзли разходите за изкупуване на зелена енергия, както и на произведената от ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" енергия.

Семерджиев посочи, че като председател на енергийния регулатор е бил планирал регулаторни анализи по отношение на договорите с ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3". „Планираше се намаление на определени параметри по тези договори”, заяви още той и допълни, че такива проверки все още не са направени.

Ангел Семерджиев коментира и проверките, които прокуратурата и данъчните започнаха срещу него в началото на 2013 година. Според него проверката на НАП за шест години назад е показала, че той е „харчил само това, което получавал”. Неговата заплата начело на ДКЕВР е била 5-6 хил. лева и по закон размерът й се изчислявал като "няколко средни заплати в сферата на енергетиката".

Преди година бившият председател на енергийния регулатор беше уличен и в конфликт на интереси, защото издал лиценз за търговия с електричество на близка семейна приятелка. В същото време нейна фирма е продала имот на Семерджиев в Несебър на двойно по-ниска от пазарната цена.

Днес Семерджиев обясни, че „издаването на лицензите за търговия в България е режим, който е по-скоро регистрационен”  и издаването на такива разрешителни е ставало „за всеки, който е пожелал”. Имотът, който е закупил, се оказва семейна собственост на приятелското семейство.

Тези обстоятелства са били обстойно разследвани и не е повдигнато обвинение, обясни още бившият шеф на енергийния регулатор.

Още икономически новини четет в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

zaw12929

преди 9 години

Цената на тока през 2015 година зависи от това, кой управлява: ако е ГЕРБ 100 % повишение, затова заинтересованите да крадят България , чрез продажните медии ще плючт манипулират срещу БСПНо... ако БСП управлява- много неща ще застанат на местото си и няма от България да изнасят милиарди, а българите да са с най ниски заплати и пенсии.. Затова внимавайте кква цена на тока искате.. и за кого ще гласувате... после и да се запалите и да изгорите все таяПрочети още на: dnes.bg/obshtes

48

zaw12929

преди 9 години

Цената на тока през 2015 година зависи от това, кой управлява: ако е ГЕРБ 100 % повишение, затова заинтересованите да градят България , чрез продажните медии ще плючт манипулират срещу БСПНо... ако БСП управлява- много неща ще застанат на местото си и няма от България да изнасят милиарди, а българите да са с най ниски заплати и пенсии.. Затова внимавайте кква цена на тока искате.. и за кого ще гласувате... после и да се запалите и да изгорите все тая

47

Анонимен

преди 9 години

НЕК да не компенсира загубите от кражби на ток и от неплатени сметки, като разпределя тези свои загуби между коректните платци. От близо четвърт век плащаме електричеството на едно малцинство, а управляващите си питат ушите и не ни защитават чрез закон, който да прекрати това своеволие на НЕК.Да не забравят нашите управляващи, че парите за техните заплати се осигуряват от парите, които ние внасяме под формата на данъци. Дори търпението на българина има предел!

fallback