Снимка: Булфото

Българският лекарски съюз настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ, а след година и половина началната заплата на млад лекар без специалност в Спешната помощ да бъде 1500 лева.

Още по темата
Това каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който присъства на заседание на Националния съвет на организацията, цитиран от БТА. По думите му заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева.

Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.

Лекарският съюз подкрепя всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било, каза още Райчинов. Той уточни, че принципалът на Центъра за Спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

Както Dnes. bg съобщи преди дни в Спешна помощ в София започнаха масови протести и работещите там започнаха да си подават оставките. Причина за тях станаха множеството нарушенията, констатирани при проверка на "Медицински отид" по повод  поредния фатален случай в столицата. Миналата седмица фотографката Елизабет Димитрова почина, защото линейката закъсня почти час. След проверката от МЗ съобщиха, че шефовете на столичната Спешна помощ ще бъдат сменени.

По отношение на постановление 94 на МС от април Райчинов каза, че от вчера е сформирана работна група, в която участват и представители на съсловната организация за промяна на постановлението и премахване на тестовете, които дадоха възможност Здравната каса да не изплати надлимитната дейност на болниците. Той допълни, че тази дейност би трябвало да бъде заплатена един месец след отчитането й.

Има вече взето решение за изготвяне на анализ, който до 15 юни да бъде внесен в Народното събрание, за да се предприемат стъпки за решаване на финансовия дефицит - чрез увеличаване на здравната вноска, която държавата плаща на определени групи граждани или чрез актуализация на бюджета на Здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase