Архив: Булфото

Шефът на "Спешната помощ" в София Георги Гелев и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов са предложени за уволнение. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на извънреден брифинг днес. Предложението за това е направено днес.

Още по темата
Причина за уволненията са изводите, направени относно проблемите в Спешна помощ. Проверката бе разпоредена от здравния министър Таня Андреева заради случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова. Трагедията стана след абитуриентски бал в столичния квартал "Надежда". Тръгвайки си от тържеството, жената припада до колата си, близките й звънят на "Бърза помощ", линейката обаче закъснява с 55 минути. Оказало се, че пристигналата кола не е имала и необходимото оборудване, което се оказало фатално.

От Министерството на здравеопазването опровергаха информацията за забавянето на линейката, по техни данни тя е пристигнала за 18 минути. 

Д-р Пенков съобщи днес, че анализът, направен в центровете за спешна помощ, показал недобра кадрова обезпеченост, недобра организация на работата и недостатъчен контрол, имало и продължаваща слабост от години - взаимовръзката между тел.112 и стария  тел.150.

Той напомни, че приоритетът на Министерството на здравеопазването за тази година е именно спешната помощ и се изготвят поръчки за инвестиции за 22 млн. лв, които ще са за изграждане на центрове и филиали за спешна помощ и за линейки.

В рамките на три години ще са необходими 140 млн. лв. за сферата на спешната помощ.

Ще бъде дадена възможност за кариерно развитие, за да стане отново привлекателна работата в центровете за спешна помощ, каза още д-р Пенков и напомни, че се полагат усилия и за увеличаване на заплатите на работещите там.

Той изрази надежда, че и за следващата година ще се намерят средства за заплати. Тази година във висшите училища ще се обучават "лекарски асистенти и парамедици, с които ще се подсилят екипите на спешните медици", допълни той.

В момента в Центъра за спешна медицинска помощ в София -град работят 90 лекари, а щатните бройки са 189, посочи д-р Пенков.

Средномесечно трябва да има 30 екипа, а за март са работили 20 екипа, през април - 21.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase