Снимка: архив, БулФото

И на днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е взето решение за методиката, по която ще се плаща надлимитната дейност на болниците.

Това стана ясно от изказване на вицепрезидента на КНСБ, председател на Синдиката по здравеопазване към организацията и член на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов, цитиран от БТА.

Още по темата
Не са утвърдени и месечните разпределения на парите за лечебните заведения.

Членовете на Надзорния съвет на Здравната каса настояват за спешна среща с премиера Пламен Орешарски, както и със здравния и финансовия министър, за да обсъдят проблемите, пред които се изправя здравният сектор до края на годината.

"Някой трябва да ни каже какво да правим, а не всеки да си измива лицето със Здравната каса, че липсват средства и лекарства", коментира Кокалов.

Според него се оформя дефицит за болнична помощ от порядъка на 150-300 млн. лева. В момента резервът на Касата е 136 млн. лева.

Иван Кокалов подчерта, че бюджетите на лечебните заведения няма да се намаляват. Същевременно обаче в Министерството на здравеопазването има над 80 заявления за откриване на нови лечебни заведения, за които също са необходими средства.

Според него заради това се появяват дефицитите на другите болници, защото се взима от парите, предназначени за тях, за да се дадат и на новите лечебни заведения.

Иван Кокалов посочи, че е необходимо да се затегне и контролът над разходването на парите за здраве, като се включат пациентските и неправителствените организации.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase